Rus bakanlık dairelerinden biri olan en iyisi mi hangisi olduğunu söylemeyeyim, zira bakanlıklarda, askeriyede ve dairelerde çalışanlar kadar hassas bir insan sınıfı yok. Bunların hepsini kısaca 'memur' sıfatıyla tanımlarsak isabet etmiş oluruz. lçlerinden biri, olur da bir gün biri tarafından gücendirilecek olursa, şahsında tüm memurların rencide olacağına inanır herkes. Palto dan... Gogol'un Palto eseriyle varoluşsal bir buhran ya da psikolojik bir korkuyu ifade ettiği fikrini yok saymadan, hikayenin gerçek mayasının ruhani bir kriz olduğunu ve 81 yazarın İncil ve ortodoks ayinlerinden aşina olduğu kıyafet semboloiisini kullandığını düşünüyorum. Kıyafet semboloiisi İncil'de, Adem ve Hawa'nın Tanrı'nın sözünü çiğneyerek hadlerini aştıktan sonra kendilerini incir yaprakları ile örtmelerini anlatarak ele alınır ve son vahiy kitabında cübbelerini kuzu kanında yıkayarak beyaza çıkaran azizlerin hikayesini anlatarak sonlandırılır. (Tanıtım Bülteninden)
91 sayfa

10/10 puan verdi
"Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık. Palto'yu okuyunca Dostoyevski'nin bunu niçin söylediğini çok iyi anladım. Zaten kısa bir öykü olduğu için içeriğine değinmek istemiyorum ama bu Gogol'dan bahsetmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Palto'nun baş kahramanı akaki akakiyeviç'te bir zamanlar Gogol'un da olduğu gibi bir memurdur. Bürokrasi ve memuriyetin içinde bulunan Gogol burada gözlemlediği sistemi Palto'da eleştirdiğiniz görebiliyoruz. Gogol hayatı boyunca distimi yani kronik depresyonla mücadele etmiştir. Hatta ölümü de bu distimiyle alakalıdır. Palto'yu okuyunca aklıma ilk gelen Gogol kendi ölümünü neredeyse tahmin etmiş olabilir mi sorusu geldi. "Aslında benim gibi basit bir okurun bu öyküyü incelemesini şu an bir saygısızlık olarak görmeye başladığım için incelemeyi bırakıyor ve okumanızı tavsiye ediyorum." demiştim. Şimdi bu söylemimi değiştiriyorum. Çünkü basit bir okur değilim. Bunu söylerken asıl kastettiğim yazar olmanın çok zor ve zahmetli bir iş olmasıydı. Özellikle Gogol gibi hayran olduğum bir yazara olumsuz bir eleştiri yapmanın bana göre olmadığıydı. Gerçi olumsuz eleştiri alacak bir yazar olduğunu düşünmesem de bazen zevkler tartışılabiliyor. Kendi adıma Gogol'a saygı duyuyorum ve olumsuz eleştirilerimin onun yazı hayatını değiştirmeyeceğini biliyorum. Son olarak Gogol'u Okuyunuz ve Okutunuz..
9/10 puan verdi
Palto - Dikkat spoiler içerebilir!
St.Petersburg'da bakanlıkta çalışan silik karakterli bir memur olan Akaki Akakiyeviç birgün yıllardır giydiği paltosunu için terzi Petroviç'e gider lakin terzi paltonun onarilamayacağını yenisini diktirmesini söyler. Akakiyeviç alım gücünün ötesinde de olsa güç bela yeni bir palto diktirmeyi başarır. Gururla gezerken sevinci kısa sürer hırsızlar paltosunu çalar. Yardım istediği bir üstü tarafından sertçe kınanan Akaki hezeyanlara girer ve ölür. Kitabı okuma sebebim Dostoyevskinin "Hepimiz Gogolun Palto'sundan çıktık" sözü oldu. Okumaya - yazmaya yeni başlayacaklara tavsiye edilir. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
PaltoNikolay Gogol · İtihaki Yayınları · 201740,5bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
Kitabı elime alıyor ve Palto’dan ne çıkacak düşüncesi ile başlıyorum okumaya. Karşılaştığım hikâye kahramanının sıradanlığı, hiç beklemediğim bir şekilde beni öykünün içine çekiyor. Kitap, güçlü ve bi o kadarda edebi bir anlatıma sahip. Ana karakterin ve karakterlerin ruh halleri, düşünceleri ve hissiyatları zihnimin ekranında çok net bir
65 syf.
9/10 puan verdi
Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık.!
Fyodor Dostoyevski
Gogol, Palto’ yu yazarken gerçek bir hikayeden yola çıktığı iddia ediliyor. Arkadaşının sohbet arasında anlattığı bir hikâye ona ilham kaynağı olmuş ve dinlediği hikâyeyi kendi görüşleriyle birleştirince ortaya etkileyici bir yapıt çıkmış. Arkadaşının anlattığı hikayede ise palto yerine av için bir silah alan memurdan bahsediliyor, memur gittiği ilk avda tüfeği suya düşürüyor ve kaybediyor daha sonra bunun sıkıntısına dayanamıyor hasta oluyor ve sonrasında maalesef hayata gözlerini yumuyor. Hikâye, baş karakter olan Akaki Akakiyeviç’in paltosu üzerine kurulmuştur. Akaki, oldukça sıradan, silik, sakin bir hayat süren bir devlet memurudur. Her gün sadece işe ve evine gidip geliyor. İş arkadaşlarıyla da çok ilişkisi olmayan, kendi iç derinliğinde yaşayan bir kişi(Kendisine yapılan bir sürü acımasız şakaya rağmen). Kitap baskısına değişmekle beraber yaklaşık 40-60 sayfa arasında bir uzunluğa sahip. Kitap okuyorum diyen herkesin ömründe mutlaka bir kere okuması gereken bir kitap bence. Kışın soğuk bir günde okursanız daha da etkili olacağını düşünüyorum.
PaltoNikolay Gogol · Bordo Siyah Yayınları · 201240,5bin okunma
'nin "Hepimiz
Nikolay Gogol
'ün Palto'sundan çıktık" demesi boşuna değil. Zira buradaki bahsi geçen Palto tek başına bir palto değil,
Nikolay Gogol
' ün o bilindik hicivli ve kıvrak üslubuyla perçinlenmiş gerçekte kısa "özde" belki kıyamete kadar uzun sürecek toplumsal ve ahlaki bir konunun ustalıkla nakşedildiği bir şahaserden bahsediyoruz. Daha önce üç hikayeden oluşan başka bir kitapta okumuştum.( sanırım
Bir Delinin Hatıra Defteri
Bir Delinin Hatıra Defteri
adlı kitaptı ) o zamanlar ben küçüktüm, dünya daha güzeldi Palto da güzel eğlenceli gelmişti bana, şimdi tekrar okuyunca aynı öyküyü çok hüzünlendim.Kimsesiz ve yoksul bir insan olan kitabın baş karekteri Akaki Akakiyeviç kardeşimizin bir palto aldıktan sonra başına geçenlerin anlatıldığı bu kitap o kadar ince ki, hiç içeriğinden bahsetme gereği duymadan kıyısında dolaşmanın iyi olacağını düşündüm. Zenginlerin şatafatı fakirlerin ruhunu kirletemez deyip (en azından bir temenide bulunarak) incelememi
Anton Çehov
Anton Çehov
'ın çok hoşuma giden bir sözüyle bitirmek istiyorum: "Dünyada haklı bir kazançla zengin olmak mümkün değil, böyle bir şeye asla inanmam" Çok beğendiğim bu kısacık kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim Sevgi içimizde
80 syf.
9/10 puan verdi
Nikolay Gogol tarafından yazılan eser, son derece akıcı bir dille kaleme alınmıştır. Bir solukta okunabilecek eserlerdendir. Eserde baş karakter olan Akakiy Akayeviç adını, vaftiz annesi ve vaftiz babasının kilise takviminden üst üste üç kez rastgele yaprak çevirmesi ve her defasında aynı ismin çıkmasıyla annesinin bari babasının adını alsın onun
PaltoNikolay Gogol · Yordam Kitap Yayınları · 202040,5bin okunma
10/10 puan verdi
Küçük insan ve sıradan memur kategorisinde değerlendirebileceğimiz başkahramanımız olan Akakiy Akakiyeviç’in hikayesi bu. ”Devlet dairelerinden birinde…” diye başlıyor eserine Gogol.Palto hariç herşeye benzeyen bir paçavra ile dolaşırken kimsenin yüzüne bile bakmadığı bu adam, hayatının yeni bir paltoyla değişeceğini sanıyorken,zar zor diktirdiği paltosu çalınınca kalbi kırık bir hayalete dönüşüyor. Petersburg sokaklarında eski yeni, memur ya da mevki sahibi dinlemeden herkesin sırtlarından paltolarını koparıp alıyor bu hayalet. Hem komik hem trajedik olan bu durum aslında 'ye kürküm ye' meselesine çok benziyor.İnsanların giyim kuşamına bakarak onları eleştiren ve bir devlet memuru olduğu halde palto bile alamayacak durumda olan farklı yaşam ve zihniyetleri, toplumu ele alarak bize aksetmiş yazar.Genel olarak toplumsal eşitsizlik üzerinde durulmuş ve Çarlık Rusya dönemini bize çok güzel bir şekilde yansıtmış. Kitabın kısa olmasının sebebi de laf kalabalığı yapılmamış olması ve yazarın az sözle çok duygu ifade edebilmesi.Okuduğum çoğu 500 sayfalık kitaplardan fazla anlam içeriyor. ◇ Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık.◇ Dostoyevski
96 syf.
8/10 puan verdi
Bir palto bir adamın hayatını ne kadar değiştirebilir ki? Kahramanımız Akaki Akakiyeviç görevli bir memurken ev ve iş yeri arasında mekik dokuyan, yılda dört yüz rublelik geliri olan, huzurlu bir hayata sahip olan sıradan bir insan. Bundan sonra hayatına giren kitabın da adının verildiği Palto tüm bu yaşantısını değiştiriyor. Akaki, iş yerinde
PaltoNikolay Gogol · Ayrıntı Yayınları · 201540,5bin okunma
56 syf.
Puan vermedi
“Bir palto o dönemin zorluklarına, aşağılanmalarına nasıl götürebilir ki bizi ?” diye sorarken, birden o dönemin zor şartlarında, sefilliğinde kendinizi buluveriyorsunuz. Yoksullukla boğuşan, mesai arkadaşlarının acımasızca dalga geçtiği, sıradan, silik bir devlet memurunun insanın içini lime lime eden öyküsü kendine güvensizliği öyle etkiliyor ki elinden tutup gitmek istiyorsunuz.
PaltoNikolay Gogol · Karbon Yayınevi · 201740,5bin okunma
9/10 puan verdi
Bir küçük adam hikayesi Palto... Küçük insanların küçük hikayesi... Olay Rusya'da geçiyor.Başkahramanımız babasıyla aynı adı taşıyan Akakiy Akakiyeviç.Bir apartmanda tek başına yaşıyor.Bir devlet dairesinde 9. dereceden bir memur.Mesleğine tutkuyla bağlı.Yaptığı iş ise kendisine verilen evrakları temize geçirmek. Akakiy dürüst.Kendisine daha

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Bu metin Türkmence dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.