2020 63. kitabı
Mesela; ortada hiçbir sebep yokken sebepsizce umutsuzluğa kapılıp, adlandıramadığınız duygular hissettiğiniz oluyor mu? Ya da kendinizi bir boşluğun içerisindeymiş gibi çaresiz hissettiğiniz, çaresi aslında çok basitken ve bunu bildiğiniz halde harekete geçemediğiniz, sadece hissizce beklediğiniz zamanlar?? Oluyor diyorsanız bu kitabı kesinlikle okuyun derim. Kitabın konusu; küçük yaşlarda yaşadığımız ama çoğunlukla sonradan “unuttuğumuzu” düşündüğümüz travmalarımızın gelecek hayatımızda ki duygu, düşünce ve davranışlarımızı nasıl şekillendirdiğiyle alakalı. Bizim bu boşluk hissine kapılmamıza neden olan o travmaları bulmamız için öncelikle, hangi ebeveyn grubuna ait olduğumuzu bulmamız gerekiyor. 12 ebeveyn davranış şekli içerisinden hangi gruba ait olduğumuzu buluyoruz. Bazen birden fazla da olabilir. Hepsini mutlaka okuyun derim. Benim naçizane tavsiyem ilk önce “kendi ebeveynlerinizin” hangi gruba girdiğini bulup daha sonra kendinizi bulmanız. Yazar her grubu, kendi hastalarından örnekler vererek, başlangıçlarını, tedavi süreçlerini ve çözümlerini anlaşılır bir dille anlatıyor. İnanın yaşanılanlar çok tanıdık, kendinizden bir parça bulup, yalnız olmadığınızı hissetmek çok iyi gelecek. Kitap da kendi başımıza yapmamızı önerdiği alıştırmalar da mevcut. Mesela; sessiz, sakin bir yerde gözlerimizi kapatıp, kendimize “Şu an ne hissediyorum? “ diye sormamızı istiyor. İlk seferinde cevap vermek zor olabilir. Pes etmeden devam ediyoruz. Kendimizi verip odaklandığımızda cevapları yavaş yavaş alacağımızdan emin olabilirsiniz. Mutlaka sıklıkla yapın gerçekten faydasını göreceksiniz. Duygularınızı ortaya çıkartıp onları özgürlüğüne kavuşturduğunuzda ne kadar çok hafiflediğinizi fark etmek sizi çok şaşırtacak. Kesin sonuca ulaşmak için en önemli reçete “KENDİNİZİ” çok sevin.
Psikoloji
Boşluk HissiJonice Webb · Sola Unitas Yayınları · 20214,006 okunma