Puan vermedi·304 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Mayıs 2021 18:40 Kendimi büyük hissettiğim ama aslında fikir ve düşünce yapısı olarak çok küçük olduğum bir yaşta elime tutuşturulmuş bir kitaptı aslında MOMO. O zamanlar sanki bir sirkin içimdeymişim gibi okuduğum bu kitabı yıllar sonra bir de yetişkinken okumak istedim. İyi ki de okumuşum. Meğer ben her şeyi yanlış anlamışım :) Bir çocuk kitabı gibi dursa da aslında Momo günümüzde bile hepimize çok büyük dersler veriyor. Kitap distopik ve kurgusal bir dille yazılmış olsa da, anlayan için altında çok büyük dersler yatan bir ders kitabı niteliğinde. Romandaki kahramanımız Momonun insanları sadece dinleyerek ve gözlerinin içine bakarak rahatlatması. Onları yargılamadan ön yargısız ve tüm saflığıyla dinlemesi zaten kitabın başında sizi bambaşka bir dünyanın içine alıyor. Kitabı okurken dinlemenin aslında konuşmaktan çok daha önemli olduğunu anlayıp kitabı okurken sanki kendinizi dinliyormuş hissine kapılıyorsunuz. Öte yandan duman adamlar dediğimiz zaman hırsızlarının hikayesinin başladığı yerde aslında hepimizin birer zaman hırsızı olduğunu, kitapta bahsedilen insanların günümüzdeki biz olduğunu açıkça görüyorsunuz. Birçok işi bir güne sığdırmak için günün koşuşturmasında kaybolup giderken yüzümüzün bir kere bile tebessüm etmediğini fark ediyorsunuz. Tıpkı bizler de hevesle başladığımız işleri zamanla zaman kaybı gibi görüp daha başka işleri de hali hazırda yaptığımız işlerin yanına iliştirip her işimizi somurtarak yapıyoruz yetmiyor gibi bir de sevdiklerimize, sevdiğimiz şeyler en önemlisi de kendimize daha az zaman ayırıyoruz. İşte Momo kitap boyunca bu durumla mücadele ediyor. Kitabı bitirdikten sonra kendimi içinde bulunduğum koşuşturmayı sorgularken buldum. Gittikçe yalnızlaşan toplum, gittikçe saygı ve sevgiyi nefret ve ön yargıya bırakan toplum. Aslında hepsinin sebebi temelde insanın kendine biçtiği değere dayanıyor. Umarım bu kitabı okuyan herkes dönüp kendini, kendine ayırdığı vakiti ve insanları dinlemek anlamak için gösterdiği çabayı sorgular. Kendimizi değiştirmeden bu durumu değiştiremeyeceğimizi anladığımızda Momoyu çok daha iyi anlayacağız :)