Sevdalinka
2021 23. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 12:37
Sevdalinka, Ayşe Kulin'in okuduğum ilk kitabı . Sırada yazarı ünlendiren Adı Aylin var.Adını çok duyduğum ama okumayı ertelediğim bir yazar kendisi.Bosna tarihîni ve yapılan mezalimi okunabilir kılmak adına kurgulanmış yasak aşk hikayesi. Çok özenli bir araştırma ile Bosna ve insanını daha anlaşılır kıldı benim gözümde. Boşnakların sadece Müslüman olup Türk olmadıklarını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Çünkü benim gibi halkımızın çoğu da Boşnakların, Balkanlarda kalan son müslüman Türkler olduğunu düşünüyordu. Tıpkı Çerkesleri Kafkas Türkü sanmamız gibi. Ama bizim ortak paydamız müslüman olmamız. Ortak kaderimiz ise Dünya'nın sonuna dek Haçlı seferlerine ve tehditlerine maruz kalacak olmamız. Medeni Avrupa'nın biz müslümanlar siz konusu olduğunda nasıl sağır ve dilsiz olduğunu görmek için Bosna savaşı yeterince aydınlatıcı olacaktır. İşte bu kitap tam da bunu anlatıyor satır aralarında. Dahası; gazetelerden okuduğumuz daha bir çok vahşete de yer verilmemiş kitapta.. Biraz daha yumuşak bir anlatımı seçmiş yazar.Kim bilir, belki de Avrupalı yâda varsa bu mezalime taraf olmuş kesimden dostlarını üzmemek adına. Osmanlı egemenliğinde ki Bosna ve Balkanlar'daki barış yıllarını es geçmiş. Bir taktik meselesi olan yeniçeri savaşlarını anlatmış son sayfalarda bir kaç paragraf. Belki de Osmanlı olmasaydı şimdi bir Boşnak halkından bile söz edemezdik. Katolik ve Ortodoks kilisesinin asimile ettiği ,yok ettiği adı bile anılmayan bir çok Balkan milletlerinden biri olacaklardı. Her konuda hoş görülü görünen bazı yazarların konu Osmanlı ve müslümanlara gelince neden hakkaniyetli olamadıklarını ve gerçekleri görmezden gelmelerini anlayamıyoum. Sevdalinka okuması güzel ve iç burkan hikayesiyle okurlarını bekliyor. İyi okumalar diliyorum. Ayşe Kulin Sevdalinka
Tarih
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202015,2bin okunma