İnsanı Tanıma Sanatı Kitap İncelemesi ve Yorumu
2021 29. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 23:46
“Kesin önem taşıyan bir şey varsa, insanın bakışlarını kendi şahsına yöneltmesi, kendi kişiliğini yüceltme yolunda sürekli bir arayış içinde bulunmasıdır.” Herkese merhaba! Alfred Adler’in İnsanı Tanıma Sanatı kitabı uzun bir süreden sonra düşük puan verdiğim tek kitap oldu sanırım. Psikolojiyi çok sevmeme rağmen Adler ile uyuşmadık. Çağının ünlü bir psikoloğu olan Adler bu kitabında insanın karakteristik özelliklerini ve insan ruhunu incelemiş. İnsan ruhunu incelediğini kısımda çocuk, toplum ve insan arasındaki bağ ve bunun gereksinimleri ve sonuçları, bilinçaltı, düşler, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı vb. konulara odaklanmış. Karakter bilgisi kısmında agresiflik, kendini beğenmişlik, hırs, neşelilik, öfke vb. durumlara değinmiş. Neredeyse her altbaşlığı olabildiğince detaylandırmış. Örneğin kendini beğenmişliğin ne olduğunu, hangi insanlarda bulunduğunu, kendini beğenmiş insanların özelliklerini anlatmış ‘kendini beğenmişlik’ başlığı altında. Adler’in çok beğendiğim tartışmaları arasında ‘Kadın – Erkek İlişkisi’ni açıkladığı kısım oldu benim için. Kadın ve erkeğin eşit olduğunu, ‘erkek egemen toplum’un ne şartlarda ve nasıl ortaya çıktığını, bunun yanlış bir görüş olduğunu ve bir an önce değiştirilmesi gerektiğini savunuyor Adler. Görüşleri çok hoşuma gitti. Beğendiğim bir diğer kısım ise kişinin karakter özelliklerinin bilindiği üzere ‘doğuştan’ gelmediğini, toplum, aile, eğitim ve kişinin çevresi etkisiyle değişebildiğini söylüyor. Verdiği örneklere ve sunduğu savlara bakarak bunun gerçekliğini anlayabiliyorsunuz. Kitabı okurken altını çizip yanına notlar aldığım, büyük soru işaretleri koyduğum kısımlar çok oldu. Özellikle karakter bilgisi ile ilgili olan kısımda. Adler çok fazla genellemeye ve abartıya başvuran bir yazar-psikolog bana göre. Belirli karakter özelliklerine sahip olan insanları öyle bir tanımlıyor ki “Ee bu cadı olmalı o zaman” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Genelleme ve abartıları hiç hoşuma gitmedi. Bu yüzden kitabı okumam bu kadar uzun sürdü, bir türlü elime alasım gelmedi. Psikoloji ile ilgili başlangıç bilgisi edinmek isteyeceklere, psikoloji ile ilgilenmeye yeni başlayacaklara önerebileceğim bir kitap. Herkese iyi okumalar dilerim, kitapla kalın!
İnsanı Tanıma SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20207,7bin okunma
·1 alıntı·
Bu kitabı okuyorum ve beni de o kadar sarmadı ki, acaba benim gibi düşünen var mı diye kitap incelemelerine bakmak istedim, bende sizin gibi kitabın genelleme ve abartılarla dolu olduğunu düşünüyorum.