Puan vermedi·632 syf.··Beğendi
· Herkese merhaba. 1857 yılında Rus edebiyatının önemli yazarlarından biri olan İvan Aleksandroviç Gonçarov tarafından yazılmış olan Oblomov romanı zamanında çok ses getirmiş ve bugün de hala okunmaya devam edilen önemli bir eser. Öyle ki roman "Oblomovluk" diye bir terimin günlük dile kazandırılmasına bile neden olmuştur.
Eserin başkarakteri olan İlya İlyiç Oblomov; miskin, tembel, yapacağı şeyleri sürekli erteleyen ve bunları yapmamak için bahaneler üreten, planlayan ancak planladıklarını hayata geçirme konusunda sıkıntılar yaşayan biri olarak çizilmiş. Oblomov' un tam tersi özelliklere sahip olan çocukluk arkadaşı Ştolts ise; hayatı dolu dolu yaşamak isteyen, ertelemeden sorunları anında çözüme kavuşturmak isteyen çalışkan bir karakter olarak yaratılmış. Burada Oblomov' un Doğu' nun Ştolts' un ise Batı' nın bir temsili sayabiliriz. İkisi arasıdaki zıtlık aynı zamanda medeniyetler arasındaki farklılığın bir yansıması olarak göze çarpıyor. Burada Batı öne çıkarılmış ve ilerleme konusundaki ön koşul olarak gösterilmiş.
Eserin, 19. yüzyıl Rus Aristokrat sınıfının eleştirisi üzerine kurulmuş bir sosyolojik roman olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde zamanın Rusya' sına ayna tutan çok canlı sahneler var. Özellikle Gonçarov' un kusursuz karakter ve mekan tasvirleri sayesinde bu sahneleri okuyucunun zihninde canlandırması hiç de zor değil.
Roman, 1980 yılında Rus yönetmen Nikita Mikhalkov tarafından A Few Days in the Life Of Oblomov (Oblomov' un Yaşamından Birkaç Gün) adıyla sinemaya da uyarlanmış. Romanı okuduktan sonra filminin de izlenmeye değer olduğunu düşünüyorum.
Herkese iyi okumalar dilerim.