Evanjelik hümanizma döneminin ahlakçı filozofu
2021 212. kitabı
Daha önce #deliliğeövgü eserini yorumladığım Erasmus'u anlayabilmek adına edindiğim bu kısa kitap oldukça tatmin edici.Sivri ve nüktedan dili, müthiş bilgeliği ile bu gayrimeşru papaz düşünür, din ve egitim konularındaki reform sayılan öğretileriyle Batı dünyasının biçim almasında önemli ayaklardan biri. Kiliseden bilimsel çalışmaları için izin alıp işe koyulan Erasmus, adeta gençlik manifestosu yerine geçen, eski çağ pagan düşünürlerini önemseyen eseri Antibarbari(Barbarlara karşı)'yi yazar. Çicero ve Quintilian hayranı düşünür daha sonra Öğrenme metodu, Tarz zenginliği üzerine, Mutat konuşma kuralları(Konuşma dili) gibi incelemeler yapar. Hristiyan dünyaya yaptığı en büyük hizmeti olarak görülen ise, İncil'in Latince ve Yunanca baskılarını yapmasıdır. Bu baskıların altında dinin başlangıç dönemlerine Aziz Paulus zamanına kadar gidip, Jeromius başta olmak üzere pek çok eski çağ düşünüründen faydalanarak çağındaki dini yozlaşmayı ifşa eder. İsa'nın felsefesi diye bir kavram üretir ve her Hristiyan tarafından kutsal kitabın anlaşılabilmesini, önemli olanın içselleşme olduğunu belirtir. O günlerde kilise ve okullarda kullanılan Aristo mantığına karşı, Aziz Paulus'a dayanan #platon 'u, #origenes yöntemleriyle ortaya koyar. Ona karşı çıkanlar arasında; dinde reform konusunda ortak amaçları olmasına rağmen, daha sonra Katolik Kilisenin bölünmesine kadar gidip Protestanlığın ortaya çıkmasına neden olacak oğlu yaşındaki #martinluther de vardı.Luther'in Roma papalığı, tüm üniversiteler ve tarikatlara karşı olan sövgüsüne, 'Hristiyan birliği bozulur' düşüncesiyle karşı durdu. Evanjelik hümanizmanın kurucusu sayılan dönemin ahlakçı filozofu, Batı fikrini anlama adına okunmalı.
Biyografi
ErasmusJames McConica · Altın Kitaplar · 200219 okunma