···Okunma: 20 Haziran 2021 01:46 32 yıllık bir maceranın üçüncü kitabı; köylünün, ağaların beylerin, askerin, devlet makamlarında bulunanların, ermişlerin, dağların taşların, hayvanların, cümle kainatın diliyle anlatılan, içinde her şeyin capcanlı yaşadığı, gürül gürül çağladığı, okudukça insanın hayret etmekten kendini alamadığı bir kitap bu.
Nedir bir insanı İnce Memed yapan? Korkmalardan, kaçmalardan, anlama çabasından, zalime karşı durma, kendi adaletini kurma çabasından başka nedir ki tüm olan biten?
Öyle bir anlatım, öyle bir betimleme ile anlatılan bir seri ki, içinde yaşamamak, olayların bir parçası olmamak mümkün değil. Hikayeden kopamıyor, Memed'in elini tutup Vayvay'a, Anavarza'ya, Çiçeklideresi'ne sanki binlerce okuyucuyla, ve binlerce yürekle gecenin bir yarısında, gah sıcakta gah yağmurda, en karanlık görünen zamanlarn şafağında çıkıyor gibi.
Memed ile sorgulayıp, oturup, durup, düşünüp bir şeyleri bir yerlere koymayı, bir yerlerde insanın doğasını, hırsını, korkusunu anlamayı, çözümler, çareler aramayı, bunu yaparken de yüreğinde bir çocuk kalbi saflığıyla, duygulanmayı, ağlamayı, içlenmeyi her okuyucu yaşamıştır. Bundandır ki efsaneleşmiştir hem edebiyatımızda hem de gönüllerimizde.
Harika bir kitap! Harika bir seri!