Köpek Kalbi
2021 19. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 16:39
Köpek Kalbi'ni diğer modern klasiklerden ayıran özelliklerden biri yazarın kitap ve okuyucu arasındaki bağı bir köpeğin dili ile kurmasıydı. Diğeri ise her ne kadar bir bilim kurgu olarak ele alınsa da, o dönemin Sovyet toplumunu da eleştirmesi kitabı diğer klasiklerden ayırıyor. Eserin ilk sayfalarında önümüze cılız, hasta ve insanların çilesini çeken, Rusların genelde köpeklere verdikleri şişman, top anlamına gelen Şarik ismi ile çağırılan bir sokak köpeği karşımıza çıkıyor. Hastalığından bıkmış köpek Şarik Düşünceler ile yerde kıvrılırken kitabın diğer karakteri Doktor Filip Filipoviç karşımıza çıkıveriyor. Doktorun elinde ucuz sucuğu gören Şarik çaresizce peşinden gitmeye başlıyor. Aklından geçen aslında sadece sucuktan bir parçada olsa yiyebilmekti ama bir anda doktorun onu peşinden gelmesi için davet ettiğini fark ediyor. Şarik heyecanla doktorun peşinden giderken aynı zamanda niçin doktorun onun gibi pis ve çelimsiz bir sokak köpeğini yanına davet ettiğini garipsiyordu. İleri sayfalarda Köpek Şarik'in Doktor'un evine gelmesi ile olay serilmeye başlıyor. Doktorun evi sadece bir ev değil aynı zamanda bir ameliyathanedir. Şarik'in bize aktardığı kadarıyla bizim bildiğimiz ameliyathanelerden de değildi. İleri sayfalarda Köpeğin yıllardır çektiği sefilliğin zıttı olarak şimdi altı adamın yediği kadar yemek yemeye başlıyor, bu adeta onun için bir lütuftu. Bir gün yine Doktorun evinde öylece otururken Geldiği ilk günler bacağından kaptığı Doktor Barmental'ın elinde duran Pis kokulu valiz ile içeri girmesiyle,Şarik'in bir odaya hapsedilmesi bir oluyor. Şarik'in kapıyı darbelemesi üzerine Doktorun yardımcısı Zina Kapıyı açar ve onu ameliyat odasına doğru sürüklemeye başlar, sonradan olanlar Şarik'in aklına sığacak şeyler değildir. Kitabın bir köpeğin dilinde anlatılması okuyucunun yazarın gücüne daha çok bağlanmasına ve akıcı bir şekilde eseri sonlandırmasına yardımcı olan etkenlerden biriydi. Modern Klasiklerden ilk defa bir eser okuyacaksanız, başlangıç için gayet akıcı ve güzel bir eser.
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,6bin okunma
2.883 Gösterim