2021 44. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2021 15:56
Efsuncu baba lakaplı Narullah Efendinin birinci evliliğinden Mevlüde adında bir kızı vardır. Mevlüde, Nurullah Hasip adında bir delikanlıyı sevmektedir. Bu birlikteliğe karşı çıkan Efsuncu baba bir gün kendisine hâsıl olan bir sırrı çözmek için Binbirdirek Sarnıçlarının bulunduğu yere gider. Sarnıçları sayarken orada Agop ve Kirkor adında iki Ermeniye rastlar. Agop ve Kirkor iplikçilik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan iki Ermeni delikanlısıdır. Okuldan kaçıp oyuna daldıklarından mütevellit pek bir eğitim görmemiş, eğlenceli tiplerdir. Efsuncu baba, Agop ve Kirkor'u; gizemli kitapta adı gecen Mahur ve Lahur adlı melekler olduğuna inandır. Agop ve Kirkor bile bazen şüpheye düşseler de kendilerinin birer melek olduğuna, Efsuncu Babanın da bir evliya olduğuna inanırlar. Efsuncu Baba, kitapta geçen gizemli hazineyi bulmak için Agop ve Kirkor'u da yanına alarak tılsımları çözüp, büyüleri bozmaya uğraşırlar ve hikâyemiz böylece başlar. Gürpınar’ın kalemiyle Agop ve Kirkor'un kendi aralarında konuşmaları gerçekten çok eğlenceli. Hüseyin Rahmi Gürpınar, okuduğum kitaplarında fark ettiğim şeyi yine yapmış; ince bir mizahla sistemi eleştirmiş. Hurafelere, yalanlara ve batıl inançlara inananları, inanmak isteyenleri bizlere sunup; akıl ve bilimin yerini batıl inançlar ve hurafelerin aldığı devlet anlayışlarında bunlara inananların normal aksini iddia edenlerin anormal kabul edildiğini bizlere gösteriyor.
Efsuncu BabaHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202110,9bin okunma