Orhan Pamuk Kafamda Bir tuhaflık
2021 18. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 17:15
Okuduğum ilk Orhan Pamuk kitabıydı, ilk için seçim doğru mu bilmiyorum ama okurken zorlandığım bir kitaptı. Kitabı bitirdiğim de sadece Mevlut'un hayatini değil, Istanbul'un değişimini, batılılaşmayı, gecekondu hayatlarını, yoksulluğu en ince ayrıntısına kadar görmüş oldum ve en önemlisi hissettim. Gerçekten zor ama zorluğuna kat be kat değen bir kitaptı. Büyük yazarsın Orhan Pamuk. Kitapta en çok etkilendiğim durumu açıklayayım. ilki: Insan bazen önünde ne var neler var bilemez göremez. Mevlut 3 yıl hayallerini kurduğu gözlerin sahibi Samiha yi askerlikten döndükten sonra kaçırır. Kaçırdığı akşam bir de bakar ki aslında sevdiği kız Samiha değil de ablası Rayihadir. Mevlut sesini etmez ve tıpkı samihaya duyduğu aşkı onda yaşar. Bir gün Rayiha ölür ve herkesin ısrarıyla Samihayla evlenir , yıllarca mektup yazdığı kişiyle değilde rastlantıyla kaçırdığı kıza aşık olduğunu anlar ve şöyle der: "Ben bu âlemde en çok Rayiha'yı sevdim." İnsan seçtiğiyle değil Yaratanin ona seçtiğiyle mutlu olur.
Kafamda Bir TuhaflıkOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202416,3bin okunma