2021 56. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 22:50
Tüm hayatını benzetme sanatını kullanarak harika bir şekilde anlatan yazarın bu bölümünü okuyan birçok kişi de ben gibi kendini bu benzetmelerin içinde bulacaktır diye düşünüyorum. Kitabın özeti olan bu bölüm şu şekildedir: “Başıma gelenler şunun gibi bir şeydi: Oraya nasıl geldiğimi bilmeden, kendimi bilinmeyen bir sahilden yola çıkmış bir kayıkta bulmuştum. Diğer kıyıya olan yol gösterilmiş, tecrübesiz ellerime kürekler yerleştirilmiş ve yalnız bırakılmıştım. Kürekleri elimden geldiğince güçlü çekip hareket ediyordum. Fakat merkeze ne kadar varmaya çalışırsam çalışayım, akıntı beni yolumdan o kadar saptırıyordu ve gittikçe daha çok akıntıda yolunu kaybetmiş kişiyle karşılaşıyordum. Bazıları hâlâ kürek çekiyordu, bazılarıysa küreklerini atmıştı. İnsanlarla dolu büyük kayıklar, dev gemiler vardı. Bazısı akıntıya karşı mücadele ediyor, kimisi ise akıntıya kapılıp gidiyordu. Daha ileriye gittikçe akıntıyla nehrin aşağısına doğru sürüklenenleri görüyor ve gideceğim sahili iyice unutuyordum. Nehrin ortasında, akıntıyla aşağı savrulan kayıklar ve gemiler arasında yolumu tümden kaybettim ve küreklerimi attım. Etrafımdaki insanlar mutluluk ve zafer içerisinde nehirden aşağı gidiyor, beni ve birbirlerini gidilecek başka bir yön olmadığına dair ikna ediyorlardı. Onlara inandım ve yanlarında gittim. Öylesine uzaklara sürüklendim ki, artık nehrin beni paramparça edecek çağlarcanın kükremesini duyabiliyor ve parçalanmış kayıkları görebiliyordum.  Sonrasında aklım başıma geldi. Uzun zaman boyunca neler olup bittiğinin farkına varamamıştım. Önümde uzanan kişisel mahvoluşa bodoslama gidiyordum ve korkarım ki kurtuluşu hiçbir yerde göremiyor, ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Fakat dönüp arkama baktığımda akıntıya karşı durmaksızın çabalayan sayısız kayık gördüm. Aklıma küreklerim ve sahile giden yol geldi. Akıntıya karşı kürek çekmeye ve sahile doğru yol almaya başladım. Böylelikle içimdeki yaşam gücü yenilendi, tekrar yaşamaya başladım.”
İtiraflarımLev Tolstoy · Ren Kitap · 201829,3bin okunma