·136 syf.····Okunma: 03 Temmuz 2021 17:24 Selaaam temmuz ayının ilk kitabı ile ben geldim. Bu ay Hayvan Çiftliğini okuma kararı verdim kısaca kitaptan bahsedeyim sonra bana hissettirdiklerini aktaracağım.
Hayvanlar, çiftlik sahibi zalim Bay Jones’un boyunduruğu altında köle gibi yaşamaktadırlar. Şef diye hitap ettikleri yaşlı domuz buna karşı çıkmak için hayvanları gizli bir toplantıya çağırır.
Bu toplantıdan sonra, isyan patlak verir ve bu devrim umduklarından da kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Artık en zeki olarak tanımlanan domuzlar diğerlerine önderlik yapmaya başlarlar. İlk iş çiftliğin adını değiştirmektir. İsim kolayca bulunur, sahibi sadece kendileri olan çifttliğin adı bundan sonra “Hayvan Çiftliği” dir.
Süreç içerisinde iki domuz ön plana çıkar. Napolyon ve Kartopu ikisi birlikte “animalizm” adında bir öğreti ortaya koyarlar ve aynı gün “Yedi Emir”i yazıp ahırın kapısına asarlar.
Fakat zamanla devrimin amaçlarından da hızla uzaklaşılmaktadır; başlarda vaat edilen çalışma saatlerinin azalacağı yiyeceklerin artacağı yönündeki sözler gitmiş aksine çalışma saatleri artmış, verilen yiyecekler azalmıştır. Hayvanların eşitliği ilkesine uymayan çeşitli davranışlar da ortaya çıkmıştır bu davranışlar zamanla duvardan değiştirilerek domuzlar tarafından kendilerine uygun hale getirilir.
Tüm hayvanların eşitliği ilkesi yaşlı şefle birlikte toprağa gömülmüştür kısacası.
Okurken bahsi geçen karakterler gözümüzde gerçek siyasetçileri çağırıştırıyor aslında
Öylesine mükemmel anlatılmış ki, hayran kalmamak elde değil. Günümüz siyasetinde yapılan hileler, laf cambazlıkları, çarpıtmalar yalan söylemeler, halka tarihi, yaşanılanları unutturma, provoke etme, düzenleme adı altında siyasilerin kendi çıkarlarını ön plana koymaları, halkın konuşma özgürlüğe el koyma gibi bir çok durumdan bahsediliyor aslında.
Gerçekten çok anlamlı ve mutlaka okunması gereken eserlerden biri.