···Okunma: 05 Temmuz 2021 14:07 George Orwell, uzun zamandır okumayı hayal ettiğim bir yazardı. 1984 onun en iyi kitaplarından birisi. Ünlü olarak demiyorum, kalite olarak bahsediyorum çünkü alegorik bir roman ve bu tanıma uyan pek çok roman arasında Kutadgu Bilig gibi bir efsane hafızamda olduğundan, bu tarz derin anlamlar içeren eserleri ayrı bir köşeye koyuyorum.
Orijinali Avrupa’daki Son Adam ismiyle basılsa da 1984 de orijinal ismi olup, pazarlama açısından bu şekilde yayımlandığını öğreniyoruz.
Kitabın konusunu nasıl özetleyebiliriz? Tek parti yönetiminin korkusu, yapılan propagandalar ve beyin yıkama taktiklerini görüyoruz. Kitapta da geçen Büyük Biraz ve Düşünce Polisi kavramlarının neler olduğunu ve neden bu kadar tutulduğunu anlıyoruz.
Buna nasıl bakabiliriz? Şu an siyasi olarak rahat mısınız? Ancak öyle saçma sapan cümleler değil, akıllı cümleler. İstediğiniz gibi konuşup yazabiliyor musunuz, haklarınız korunuyor mu, her şeyinize karışılıyor mu, baskılara maruz kalıyor musunuz, can emniyetiniz var mı gibi sorular sorabilirsiniz.
Hepimize iyi okumalar dilerim..