2021 27. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 00:51
Öncelikle belirtmem gerekir ki bu kitabı çok zor bir dönemde okudum. Sürekli elime aldığım, kapak tasarımı sayesinde gözüm hep kendisindeydi. Küçük bir molada birden başlamış bulundum. Planlarıma göre 2 gün içinde bitirip diğer okuduğum kitabımın ikinci serisine başlamaktı. Fakat kitabı neredeyse 1 haftada bitirdim. 🥲 18. yy, yer Fransa. Sokaklar çöplükten farksız, ve kokusu bir o kadar kötü. Baş karakter Jean-Baptiste Grenouille. Annesinin bir balıkçı tezgahında onu doğurması, ve doğduğu an terkedilmesiyle başlıyor hayatı. Bahtsız Grenouille kilise tarafından evlatlık verilse de bir süre sonra tekrar kilisede kendini buluyor. Kendi ayaklar üstünde durana kadar hayatın rüzgarına yenik düşüyor. Bir süre sonra ise kendini keşfetmeye başlıyor. Çünkü baş karakterin en büyük yeteneği kokular konusunda dahi olması. Her maddeyi isminden önce kokusuyla tanıması. Kokulara olan tutkusu ile birlikte parfüm dükkanında çalışmaya başlıyor. Kokulara olan tutkusunda dikkat çeken şey ise bir çiçeğin veya bir bitkinin kokusundan ziyade onu çeken insan kokusu. Ve bu kadar kokuya düşkün Grenoille kendisinin bir kokuya sahip olmadığını farkeder. Bu yüzden kendisinin bir türlü topluma kabul ettiremediğini, farkedilmediğini, yok sayıldığını düşünüyor. Bu sebepten olacak ki kendisine koku yaratmak için 25 can alır. Ve bundan hiç çekinmez. Başta söylediğim gibi, zor dönemde okuduğumdan dolayı çok objektif yorum yapamayacağım. Kitabın konusu inanılmaz özgün. İşlenen konu gerçekten çok başarılı. Fakat kitabın içeriğine gelirsek, cümleler uzun ve bir o kadar devrikti. Bu beni çok zorladı. Aynı kelimelerin sürekli tekrarlanması beni birçok kez yarım bırakmaya itti. Parfüm üstene teknik bilgilendirmeler ile dolu 250 sayfa bu yüzden benim içim çok uzadı. İlk ve son 50 sayfa ile yorumlarsam çok çok iyidi. Son sayfalardaki heyecanı ve son bölümünün güzelliği ile aklımda kalmasını istediğim bir kitap.•
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 201927,4bin okunma