2021 82. kitabı
Acımak - Reşat Nuri Güntekin Kitap, genç bir öğretmen ile ailesinin başından geçen bir olayı konu alıyor. Kitabın ilk sayfalarında Zehra öğretmenle aynı duyguları paylaştığımı söylemeliyim ancak sayfalar ilerledikçe duygularımdaki hızlı değişime ben de çok şaşırdım doğrusu. Zehra öğretmen baba sevgisinden uzak bir çocukluk dönemi geçirmiştir ve bu durumun tek sorumlusu olarak gördüğü babasıyla uzun zamandır görüşmemektedir. Onun için babası artık hayatta değildir. Bir gün Zehra öğretmene babasından bir mektup gelir. Mektupta babasının çok hasta olduğu ve son günlerinde kızını yanında görmek istediği bildirilmektedir. Mektubu okuyan Zehra öğretmenin üzülmek şöyle dursun, sanki babasına olan öfkesi daha da artmıştır. Fakat o kararını çoktan vermiştir: Babasının yanına gitmeyecektir... Ancak Maarif Müdürü’nün Zehra öğretmenle yapmış olduğu konuşma sonucunda Zehra öğretmen kararını değiştirir ve pek istemeyerek de olsa babasını görmek üzere yola çıkar... Zehra öğretmenin babası hakkında bildiği hemen hemen her şeyi değiştirecek olaylar da bu yolculuk sonrasında başlar. Zehra öğretmen babasını son bir defa görebilecek midir? Babasının yaşamış olduğu hangi olaylar onu Zehra’dan uzaklaştırmıştır? Gerçekten de babası Zehra öğretmenin sandığı gibi kötü biri midir? Her insanın hayatında yaşamış olduğu travma veya travmalar olabilir ve tabii ki bu travmalar sonucunda da suçlu olarak gördüğü kişi veya kişiler... Peki ya o kişiler masumsa veya asıl travmaya maruz kalan o kişilerse yine de onları yaşadıklarımızın bir sorumlusu olarak görebilir miyiz?.. Duygusal, eleştirel ve psikoloji türünde roman okumayı sevenlerin okumasını özellikle tavsiye ediyorum. Özellikle Zehra öğretmenin babasına çok üzüldüm. Allah herkesi iyi insanlarla karşılaştırsın inşallah. Keyifli okumalar dilerim. :) Reşat Nuri Gültekin’in hangi kitabını okudunuz?
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,5bin okunma
çok küçükken okuduğum bir kitaptı. çok da etkilenmiştim :)
Buğra Han
Gerçekten de insanı oldukça etkileyen bir kitap. :)