Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 13 Temmuz 2021 22:41 kitap 3 kişiden bahsediyor ben hepsini teker teker ele alacağım
--thales--
öncelikle gerçekten hayrete düşüren bir zekaya ve mantığa sahip. taa o zamandan 'karalar suyun üzerinde durur' deyişi ile mantıklı biri olduğunu kanıtlamıştır. çünkü o zamanın bilgisine göre bu oldukça basit ama diğer yandan normal insanların böyle bir mantığı yürütemeyeceği kadar da zor. döneminde diğer insanlardan ayrışan aydın ve bilge bir insan. sayesinde bilinen felsefe tarihinin de temelleri atılmış(miletos okulu). kendine ait bir eseri maalesef günümüze ulaşmamış ancak onun yazdığı iddia edilen bazı eserler vardır(gündönümü üzerine, ekinoks üzerine).adamımız tüm şeylerin ilkesi sudur demiş. tabi ki günümüzde bu doğru bir bilgi değil sonuçta her şey sudan değil atomlardan oluşuştur. ancak thales belki de bu ifadeyle suyun ne kadar önemli olduğunu ve hatta onsuz yaşamın oluşmayacağını -ki bu doğru bir bilgi- kastetmiş olabilir. kim bilir... gök cisimlerinin hareketlerini incelemiş ve tutulmaların zamanlarını önceden kestirmeyi başarmıştır.
--anaksimandros--
astronomi üzerine çok garip ve marjinal yorumları vardır. yıldızların nasıl olduğunu(yapı itibariyle) açıklamaya çalışmış ve bilinen ilk dünya haritasını çizmiştir. tabi ki yıldızlar ve dünya hakkında söylediği şeyler yanlıştır ancak bunu o zamanın şartlarına göre değerlendirirsek gerçekten çok farklı bir bakış açısı olduğuna kanaat getirebiliriz. ancak bazen de düşünüyorum belki de yıldızlar hakkında söylediklerini sadece söylemek
için söylemiş olabilir yani 'bunlar hakkında pek düzgün bir yorum yok bari ben söyleyeyim de yanlış olursa da en azından geleceğe yazılı olarak birkaç yorum kalsın' siye düşünmüş de olabilir(sadece bir düşünce..). 'ilke' sözcüğünü ilk olarak o kullanmıştır ve şöyle bir düşünce ortaya atmıştır: 'varoluşların ilkesi sonsuzdur, her şey ondan meydana gelir ve her şey ona dönerek yok olur böylece sonsuz dünyalar meydana gelir ve tekrar doğdukları yere dönerek yok olurlar'. bu sonsuz ilke kavramıyla ne kastettiğini maalesef tam olarak anlayamıyorum. umarım ilerde daha iyi anlarım. kendisine evrimin ilk bilinen savunucusu diyebiliriz. insanların balıklardan meydana geldiğini ve balıkların da toprak ve nem(su) dan meydana geldiğini düşünmüştür. yani son olarak benim düşüncelerime gelirsek nedense adamımızın haddinden fazlaca, zekasını ve mantığını aşan yorumlarda bulunduğunu düşünüyorum. öyle ki bu yorumlar çok yanlış yerlere gidiyor bkz: yıldızlar hakkındaki yorumları. ancak yine de zekasını ve herkesten farklı bakış açısını takdir etmek gerekiyor. hele balıklarla ilgili bakış açısı gerçekten nereden aklına gelmiş insan hayret ediyor...
--anaksimenes--
miletoslu son arkadaşımız. anaksimandrosun fikirlerini benimseyip kendi bazı ekleme ve düzeltmeler yapmıştır. tanrının havadan oluştuğunu ve her şeyin ilkesinin hava olduğunu savunmuş. dünyanın düz olduğunu söylemiştir. dünya ile yıldızlar ve güneşin arasının hava dolu olduğunu ve hava sayesinde asılı kaldıklarını söylemiştir. doğa hakkında daha birçok yorumu vardır ancak çoğu anaksimandrosla aynıdır ve yalan yok ben de çok dikkat kesilerek okumadım. o yüzden daha fazla yorum yapamayacağım..