·136 syf.····Okunma: 17 Temmuz 2021 17:26 Türk dünyasının en önemli yazarlarından biri olan Cengiz Aytmatov kırgız asıllıdır.1928 yılında dünyaya gelmiştir ve vefat edene kadar herkesin okuması gereken eserler yazmıştır.Kendisini dünyaya tanıtan en önemli eseri “Cemile” olmuştur
Okuduğum ilk kitabı “Toprak Ana”kitabıdır ve aşırı etkilendiğimi söylemek isterim.Erkekleri askere alınan bir Kırgız Köyünde geride kalanların çektiği sıkıntıları,acıları,evli olanların dul kalmasını,anaların çektiği evlat acısını,fakirliği,açlığı ve daha birçok sıkıntıları ele almıştır.O kadar akıcı bir anlatım yapmış ki insanların çektiği acıları sizler de çekmiş kadar oluyorsunuz.Eserlerinde işlediği konuları,yazdığı zamandaki sorunları ele alarak ve insanların bakış açısına göre yazarak bizlere sunmuştur.
Kitapta “kolhoz” terimi birçok defa geçer ve bu terimin anlamı devlet, halkın tarım yapması için kendi arsalarını kiralayarak halktaki insanların geçimini sağlama anlamına gelir.Yani toprağın mülkiyeti devlete ait olmakla beraber, 99 yıllığına sembolik bir rakamla köylüye kiraya verilmesi diyebiliriz.Kitaptaki karakterimiz Tolgonay ve eşi hatta diğer köy halkı geçimini böyle sağlamaktadır.Tolgonay’ın eşinin adı Suvankul’dur.Tolgonay’ın Kasım,Maysalbek ve Caynak adında üç tane oğlu olur.Kasım’ın eşi Aliman,Tolgonay’ın öz evladı gibi sevdiği gelinidir.Kitabın geri kalanı neredeyse Tolgonay’ın ve gelininin çektiği acıları anlatmaktadır.Savaş patlak verdiği için oğullarını ve eşini savaşa gönderen Tolgonay çok zor zamanlar geçirmeye başlar.Her ne kadar evlat acısı bambaşka olsa da Aliman bu durumdan çok etkilenir ve kolay kolay kendilerine gelemezler.Savaşı kimse sevmez ama bu kitaptan sonra Savaşlara karşı kin ve nefret beslemeniz çok olağandır ki bir nevi yazarımızın amacı da budur.
Ben kitabı çok sevdim ve sorgulamadan 10 puan verdim.Eminim sizler de çok seveceksiniz.
Keyifli okumalar