YALNIZIZ!!!
2021 16. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 06:53
Peyami Safa'nın okuduğum ilk eseri ve son olmayacak da. Aynı zamanda yazarın son eseridir Yalnızız. Yalnızız, yalnızız, yalnızız... ve hep yalnız olacağız yaşamın gerçek anlam ve amacını bulmadığımız sürece. Zaman ilerledikçe de her geçen gün kaybediyoruz yaşamımızın amacını. Dolayısıyla hep yalnızlaşıyoruz. Aynı evde veya mekanda bulunan insanların madde, mana, ruh, beden ve bunların arasındaki ilişki ve tahlillerini en güzel şekilde sunan nadir eserlerden. İnsanın özündeki yaşama amacı, bu amaçtaki ilerleyediği rotaya göre hayatın nasıl şekillendiği ve neye göre şekillendiğini anlatan en güzel eserlerden biri. İnsanların hareket, düşünce ve davranışlarının her bir incelemesini çok iyi sunmuş yazar eserinde. Zaten kitaba hayran bıraktıran da esasen budur. Samim karakterinin kurduğu Simeranya Dünya'sı, insanoğlunun, gerçek manada yaşamasının ve hayatın anlam kazanacağı bir yerdir. Karakterin hayalinde olan bu ülkenin varlığı hayalde kalsa bile olması gereken ve öyle bir Dünya'ya her anlamda ihtiyaç duyulmaktadır ki insan ancak o zaman insan olabilsin. Yazar eserde hep ne olacak merakı ile ilerlemiştir ve bana göre okunabilirliğin sürdürülebilir olması da buna bağlıdır. Fakat merak edilen soruların tamamının cevabını vermemekle birlikte okurun merak ettiği bazı olayların sonuçlarını kaleme almamıştır. Olayı kısa bırakıp sonuca tam ulaştırmadan konuyu kapatmıştır. Fakat böyle bile olsa verilmesi gereken mesaj okura her şekilde aktarılmıştır. İnsanın ruh ve bedenin ayrılmaz bir bütün olduğunu dile getiren, ancak maddenin de ruhla birlikte anlam kazanacağın ifade etmektedir. Hatta yazarın "Mesela insan ruhunu anlamadan atomu izah etmek mümkün değildir" sözü kitabı en güzel şekilde özetlemektedir. Türk Edebiyatı'nın insan ruh ve karakter değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkiyi en iyi şekilde anlatan güzel bir eserdir. Akıcı bir dil kullanılmış olup sıkılmayacağınız bir yapıttır. Okumayanlara tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Hayat
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202227,3bin okunma