Tom Robbins en sevdiğim yazarların başında geliyor.Ağaçkakan okuduğum 4.kitabı ve her kitabı bir çifti barındırıyor.Parfümün Dansı- Kudra ve Alobar /Siriustan Gelen Kurbağa- Mati ve Diamond /Ağaçkakan- Cheri - Bernard nam-ı diğer Ağaçkakan. Bu farkli çiftler bile okuduğunuz kitaba keyif katmaya yetiyor.
Ağaçkakan’da öne çıkan imgeler tezatlık, piramitler ve meşhur dolunay.Roman, kitabın arka sayfasındaki tanıtım yazısından da anlaşılacağı üzere yer yer müstehcen ve bir hayli erotik bir aşk romanı.Romanın ana karakterleri, devrik bir kralın kendisini hala prenses kabul eden kızı ile bir kanun kaçağı.
Ağaçkakan lakaplı kanun kaçağı, her bir diyalogunda, dünyayı yeniden yorumluyor. Kanun kaçakçılığını ifade edişi de bunu açıklıyor; “Kanun kaçakları, hayatın süpermarketindeki konserve açacaklarıdır”. Ama belki de daha derin bir tarifi şu olabilir; “Kanun kaçakları toplumun üyesi değildir. Fakat toplum için önemli olabilirler. Şairler rüyalarımızı hatırlar, kanun kaçakları onları oynar.”
Romanın üzerine yoğunlaştığı nesnelerden birisi, bir Camel sigarası paket. Prensesin, cezaevine düşen sevgilisi ile aynı şartlarda yaşamaya çalışarak, kendisini bir çatı katı odasına kilitlediğinde tüm dikkati bu sigara paketine odaklanıyor. Bir sigara paketinden ne anlamlar üretilebileceğine hayretler içerisinde öğrenebilirsiniz.