2021 8. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2021 18:51
Neval El Seddavi okuduğum ikinci Mısırlı yazar. Genelde Türk ve Batı edebiyatına aşinayım ama farklı ülkelerden okumak insanın ufkunu genişletiyor. Sıfır Noktasındaki Kadın'da Neval El Seddavi, Kanatır Cezaevi'nde idamı bekleyen fahişe Firdevs ile konuşması üzerine bu kitabı yazmıştır. Kitap, Firdevs'in çocukluğundan başlayarak idamına kadar olan süreyi anlatıyor. Bir kadının yalnız kaldığı ilk anda etrafındakilerin nasıl canavarlaşıp her fırsatta ondan faydalandığını görüyoruz. Elinde bir ortaokul diploması ile kendi ayakları üzerinde durma çabasına rağmen başına gelenleri okurken çok üzüldüm. "Hâlâ ortaokul diplomam ve başarı belgem vardı; saygın bir iş bulmaya kesin kararlıydım. Hâlâ insanların yüzüne dimdik bakabilen, hayatta yolumu çizerken önüme çıkan o hilekâr, o yan bakışları karşılamaya hazır bir çift siyah gözüm vardı." Bu çok üzücü bir kitap ve maalesef dünya bu kadar kötü. Cümleler o kadar güzeldi ki hep kullandığım lezzetli cümleler tabirine uyuyor. Okurken insanın zihninde hoş bir his bırakıyor. "Erkekler kadınları aldatır, aldandıkları için de onları cezalandırır; aşağılar, bu kadar düştükleri için cazalandırır; evlenmeye zorlar, sonra da ömür boyu hizmetçiliğe, küfürlere ya da dayağa mahkum ederlerdi." Neval El Seddavi, Kanatır Cezaevi'nde Firdevs'in öyküsünü dinledikten yıllar sonra kadınların durumu ve toplumsal cinsiyet konusundaki görüşleri sebebiyle kendisi de aynı cezaevinde hapis yatmıştır. Serbest kaldıktan sonra ise Arap Kadınları Dayanışma Derneği kurucuları arasında yer almıştır.
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma