1984 (spoiler yok)
2021 19. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 14:10
"Duygularını değiştirmezlerdi, gerçi istesen dahi sen de değiştiremezdin duygularını." ~ Geçmişin, belleğin, düşünmenin, dilin, başkaldırının, aşk ve erotizmin, bireyselliğin ve insan haklarının yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, sorgulamanın, düşünmenin, aşık olmanın ve arkadaşlık kurmanın... Sistemin istemediği ve sisteme zarar verebilecek her türlü duygu ve düşünce yasak. Diktatörlüğün ve iktidarın kendi çıkarları için yapabileceklerini en ince ayrıntısına kadar göstermiştir. Yalnızca geleceğe ilişkin değil, günümüze ilişkin de bir uyarıdır. İçinde yaşadığımız gerçek dünyanın önyargıları, memnuniyetsizlikleri, baskı ve zorbalıkları, kayıtsızlıkları da çıkar karşımıza. Geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Gelecek şimdi olduğunda artık çok geç olacağına dair. Bu dünyada Winston Smith'in isyanını ve aşkını okuyoruz. ~ Kitap ilk başlarda çok güzel gidiyordu ve konusunu çok beğenmiştim. Ama ortalarına doğru sıkılmaya başladım ve devamında beni sarmadı. Bazı yerlerini hiç anlayamadan hızlı hızlı okudum. Kitap çok yorucu ve ağır, herkese hitap etmiyor. Gerçekten anlayarak okuyan ve ayrıntıları yakalayabilen insanlara farklı bir bakış açısı kazandırabilir. Yazara hayranım. Her şeyi doğrusuyla ve yanlışıyla okuyucuya aktarmış. Yaşadığı döneme göre bunları kaleme almak ve kitaplaştırmak çok cesaret gerektiren bir davranıştır. Verilmek istenen uyarı ise maalesef doğru. Kitaptan önce önsözü okumam büyük bir fark yarattı. Sizin de öyle yapmanızı tavsiye ediyorum. Kendim için doğru bir zamanda okumadım o yüzden etkilenmedim ama yıllar sonra tekrar okumayı düşünüyorum.
1984George Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021199,9bin okunma