2021 50. kitabı
Nazım Hikmet'ten etkilenmemek elde değil. En sevdiğim şairlerden birisi. Edebi kişiliğini, hayatını araştırdığım zaman büyülenmiştim âdeta. Edebiyatımızda ne büyük bir üstad varmış. Piraye ve Nazım aşkı yıllardan bu yana hep söylenir anlatılır. Piraye Hanım öyle şanslı birisi ki... Nazım Hikmet onu doludizgin seviyor. Bu mektupları okurkende insan "Vaov nasıl zarif nasıl güzel bir sevgi bu." demeden edemiyor.Nazım , Piraye ve Vera üçlüsü hakkında da "Piraye bekledi ama Nazım Vera'ya gitti." gibi söylemler görüyorum . Yanlışım varsa lütfen, rica ederim düzeltin. Benim bildiğim doğrultuda Piraye ilk eşi Vedat Örfi'nin Nazım hapishanede 16.-17. yıllarında iken yurtdışından gelmesi ile birlikte onun ile tekrar barışıp evleniyor. Nazım Hikmet'te berat ediyor. Daha sonra da Moskova'ya gidiyor zaten . Benim fikrimce Nazım yıllarca hapiste kalarak yaşadığı Piraye hasreti ile tutuşuyor zaten. Moskova'ya da gidince yalnızlık ve sevgili hasreti ile Vera ile evleniyor. Yani bence Vera'ya aşık olduğu için değil, Piraye'ye olan aşkı ve hasretinden onun ile bir daha birlikte olamayacağını bildiği için kendisini avutmak için Vera ile evleniyor.
Piraye'ye MektuplarNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 20176,1bin okunma