·218 syf.····Okunma: 25 Temmuz 2021 01:30 Merhaba, polisiye denilince akla gelen ilk yazarlardan biri olan hatta öyle ki ‘Polisiye Edebiyatının Kraliçesi’ unvanını alan Christie ile bu kitabıyla tanıştım. Benim için polisiye türü denilince ilk aklıma gelen her daim Ahmet Ümit ve John Verdon olmuştu. Fakat Christie beni öyle bir sarstı ki bu nasıl bir kurgu dedim.
Daha öncesinde uyarlama olduğunu bilmeden dizisine hayran kaldığım ve araştırmalarım sonucu On Küçük Zenci kitabının uyarlaması olduğunu öğrendiğim kitap uzun zamandır okumayı ertelediğim bir kitaptı. Kitabı bir hışımla elime alıp, sonunu bilmeme rağmen sanki farklı bir son olacakmışçasına beni içine çeken ve her satırında heyecanlanarak sona erdirdiğim bir kitap oldu.
Kitap adını, gittikleri adanın zenci başını andırması ve on küçük zenci şiirinden alıyor. Aslında kitabın özgün adı ‘Ten Little Niggers’ fakat dönemin şartlarında ‘Niggers’ kelimesinin ırkçı bir söylev bulunması romanın adının ‘And Then There Were None’ olarak değiştirilmesine sebep oluyor. Kitap bölümlerden oluşuyor ve başlangıcı şiirle yapıyor.
Kitap birbirini tanımayan on kişinin geçmişte vermiş olduğu bazı kararların sonuçlarına katlanmalarını anlatıyor. Bu on kişi çeşitli sebeplerden dolayı insanların ölümlerine neden olmuş ve bunu herhangi bir adalet unsuruyla ödememişlerdir. Her biri sırlarla dolu olan bu kişiler Devon kıyısında yer alan Zenci Adası’ndaki malikâneye davet edilirler. Fakat davetliler bunun bir aldatmacadan başka bir şey olmadığını ve adada mahsur kaldıklarını kısa sürede öğrenirler. İşte olaylar tam da burada hareketlenir.
Suçlunun bir türlü bulunamadığı, nedeninin ve amacının kitap sonuna kadar öğrenilmediği bu kitap bir solukta sonlanıyor. Başından sonuna kadar son derece zekice kurgulanmış ve temponun tek bir sayfada düşmediği bu kitabı yazarı tanımak için başlangıç olarak kabul edebiliriz. Kitap Polisiye Yazarlar Derneğinin ve Amerika'nın Gizemli Yazarlarının yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yerini almış. Kitap ardından 3 bölümden oluşan mini dizisine göz atarsanız uzun süre hafızalarınızdan çıkaramayacağınız bir yapıt olacaktır.
Keyifli okumalar