Sonuna kadar okuduysanız teşekkür ederim♡
2021 27. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2021 23:50
Bu gün öyle bir dolu dolu kitapla geldim ki.... :( "YAŞAMAK" uzun zamandır ertelediğim kitapdı. Çok met edilse de sıkıcı felsefik kitapdır diye düşünüyordum. Ama kitabı okuyunca çok utandım düşündüklerim için, hem de çoookkk. Kitabı okumadan önce hakkında hiç bir şey okumamışdım, neden bahs etdiğinden bile habersizdim. ●Aile servetini yiyip tükettiği gençlik günlerinde, uzun bir hayatın ona neler sunacağından habersizdir elbette Fugui. Evet bu Fuguinin hayat hikayesi. Öyle böyle hikaye değil ama. Okuduğunuzda göz yaşlarınızı tutamayacaksınız. Bir felaketi okuduğunuzda "bundan beter ne ola bilir ki" diye düşünmekten alıkoyamayacaksınız kendinizi. Ama hep beterin beteri olucağını nerden bile bilirsiniz ki... Evet beterin beteri olan felaketlerle dolu bir hikaye okuyacaksınız. Okudukça o kadar çok üzülüyordum ki... Bu kadar keder fazla geliyordu bana, ama yine de okumaktan kendimi alıkoyamıyordum. Bir kötü bir şey olduğunda "ama artık yeter, her halda yaşamaya bu saatden sonra başlayacak, mutlu olacak" diye düşünüyordum. Ama Fugui demiş onun hayatının böyle zorluklarla, felaketlerle geçeceğini kim bile bilirdi ki... Aslında ismiyle hikayenin bu kadar zıtt olmasıdır en ilgi çekici olan. ●Yıllar sonra, yaşlı öküzüyle tarlasını sürerken tanıştığı bir yabancıya hayatından söz etmeye başladığında, Fugui, kendisiyle birlikte altı insanın hayatını, kaderin sürprizlerini, yaşamın acılarını ve sevinçlerini anlatır. Diğer dikkatimi çeken detay kapaktaki 6 siyah çizgiydi. İşte bu 6 çizgi Fugui'nin hayatını anlatdığı, onun için değerli 6 insanı temsil ediyordu. Bayılıyorum böyle anlamlı detaylara... Aaahh be Fugui. Önceleri sana o kadar kızdım ki, ailene yaşattıkların için. Ama sonra ailen elinden kayıp giderken dönüp de geçmişine bakıp pişman oldun, KEŞKE dedin hep. Hep geç kaldın; çocuğun koşucu olmak istediğini dediyinde azarladın onu, her küçük hatasında dövdün, arkadaşları arasında mahcup ettin. Karın seni kumar masasından kaldırmak istediğinde dövdün onu. Çok zorluklar çekti, zor hayat yaşattın ona. Ama hiç bir zaman ölümün olduğunu düşünmedin. Zaten hep böyle olmuyormu? Bir çoğumuz hep geç kalıpta artık her şey elimizden kayıp giderken "PİŞMANIM" demiyormuyuz? Yapmayın arkadaşlar, sevdiklerinize ailenize en başta da KENDİNİZE bunu yapmayın. Son pişmanlık fayda etmez ki... İş işten geçtikden sonra çocuğunuza ailenize sevginizi gösterseniz ne olacak ki? Kimin işine yarar, kime lazım ki o geç kalınmış sevgi, saygı? Sevgili Fugui senin adına çok isterdim hayatında KEŞKELERİN değil de İYİKİLERİN olsun, ama malesef artık hiç bir şeyi değiştiremeyiz... Arkadaşlar sizler aynı hataları yapmayın, KEŞKELER olmasın hayatınızda, her zaman İYİKİLER biriktirin. Ölümü unutmayın, her kes ölecek yaşta (zaten kitabı okuduğunuzda çok daha iyi anlayacaksınız söylemek istediklerimi). Her acıya, felakete rağmen hayata tutunman, yaşamak için gösterdiğin mücadelen çok güzeldi, sevgili Fugui... Hep kalbimizin bir köşesinde olacak senin hikayen, unutmayacağız... ●Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, "Yaşamak" da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla... Evet, her şeyiyle gerçek bir yaşamak anlatılmış bu kitapta... ●Basit bir anlatım, güçlü bir anlatı doğurur: Sabahın toprakta bıraktığı izlere benzer kâğıt üzerinde satırlar. O kadar kolay dille yazılmış ki bu yüzden çok akıcı bir kitap. Yaşamakla yaşayamamak arasındakı ince çizginin müthiş anlatımını çok seveceksiniz. Okuduğunuzda hayatınızdakı ne kadar küçük dertlerinize üzüldüğünüzü anlayacaksınız. Bana sorarsanız okuyun okutturun!!!! (P.s hep incemelerinde böyle yazıyosun diye sitem etmeyin en çok sevdiğim ve hiç sevmediğim eserleri inceliyorum zaten, hepsini değil). Ben kitapı hep erteledim, geç okudum ama İYİ Kİ OKUDUM. Siz ertelemeyin açın ve sadece Fuguinin zorluklarla geçen hayatına seyahet edin. Arka kapakta da yazıldığı gibi kitabı okuduğunuzda sadece okumayacaksınız, adeta YAŞAYACAKSINIZ. Hadi, kendinizi bu güzel kitaptan mahrum bırakmayın. Biliyorum uzun incelemeler pek okunmuyor, ama kısacık yazmak da mümkün değil. Haydi, hoşçakalın, kitapla kalın... P.s Arkadaşlar Yu Hua dan okuduğum ilk kitapdı. Başka hangi kitabını önerirsiniz?
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,3bin okunma