2021 91. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2021 16:28
Usta ve Margarita, Mihail Bulgakov'un Türkçede yayımlanan diğer eserlerine kıyasla okuru daha fazla zorlayabilecek bir roman. 1920-1930'lar Sovyet tarihiyle ve Faust ve İncil gibi eserlerle tanışmak, hiç değilse genel bazı bilgiler edinmek, örneğin, romanın zaman çizelgesini belirleyen Paskalya takvimini öğrenmek eserin anlaşılmasına ve böylece okuma zevkinin artmasına katkıda bulunabilir. Ben de kitabı okurken bazı araştırmalar yaptım, araştırma yapılmayınca anlaşılması biraz güç olabiliyor. 1930'lu yıllarda Moskova'da sıcak bir bahar günü, Günbatımına yakın saatlerde Şeytan, iyi giyimli ve yabancı görünümlü bir beyefendi kılığında şehre iner ve kendini kara büyü uzmanı Profesor Woland olarak tanıtır. Onun garip malyotiyle birlikte gelişini, Sovyet başkentini kasıp kavuran bir dizi esrarengiz ve tekinsiz olay Izler. Bulgakov 20. yüzyıl Rus edebiyatında çığır açan romanında, biri 1930'ların Moskova'sında, diğeri eski Kudüs'te geçen iki ayrı hikâyo arasında baş döndürücü zikzaklar çizerek sürdürür anlatısını. Stalin rejiminin en karanlık günlerinde yazılan Usta ve Margarita, Sovyet yaşam tarzına yönelik keskin bir hiciv, dinsel bir alegori, komik bir fantezi olduğu kadar, dokunaklı bir aşk öyküsüdür de aynı zamanda. Bulgakov'un yaşamının son günlerine dek üzerinde çalıştığı roman, uzun süre yasaklanmış, yazarın ölümünden yıllar sonra, üstelik sansürlenmiş haliyle yazarın eşi tarafından 1966'da yayımlanabilmiştir ancak. - Mihail Bulgakov - Usta ve Margarita
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,1bin okunma