Moby Dick
2021 65. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2021 17:33
Mîna Urgan önsözünde; büyük yapıtların iki katlı olduğundan, üst katı çoğu kişinin anlayıp kitabın temelini oluşturan alt katını ise çoğu kişinin kolay kavrayamadığından söz etmiş. Kitabı doğru zamanda okumak ve size hitap edip etmediğini bilmek çok önemli. Bunu bilip başlarsanız ne yarım kalır ne de zorla bitmiş olur. Balinanın ne yediğinden, nerede gezdiğinden tutun kaç çeşit olduğuna, o değerli yağının ne işe yaradığına kadar her şey hakkında bilgi verilmiş ve aynı zamanda intikam peşine düşen bir kaptanın hikayesi anlatılmıştır. Ayrıca sık sık Hz. Yunus olayına da değinilmiştir. Herman Melville bu kitabı kendi hayatından da bir şeyler katarak oluşturmuş. Ömrü denizlerde geçmiş biri olarak gördüğü, duyduğu, kurguladığı deniz hikâyelerini bu kitap vasıtasıyla bizlere aktarmış. Balinalar hakkında bu kadar bilgi sahibi olması ne kadar çok okuduğunun, araştırdığının ve gözlemlediğinin de kanıtıydı. Mîna Urgan boşuna dememiş Moby Dick yüce bir deniz destanı diye. Ama maalesef Herman Melville yaşadığı dönemde kitapları pek ilgi görmemiş. Eserde, Ishmael’in ağzından yaşadığı bir olayı okuruz. Yıllar önce Nantucket kıyılarından Pequod adından bir gemi ayrılır. Deniz canavarı olarak görülen Moby Dick adlı balinanın saldırısına uğramış ve bacağını kaybetmiş Kaptan Ahab’ın gemisidir bu. Gemi mürettebatı üç yıllık bir balina avına çıktıklarını, balinaların değerli yağlarını toplayıp evlerine döneceklerini düşünürler. Ama Kaptan Ahab’ın intikam planlarından habersizdirler. Ahab balinaya olan öfkesini her şeyden üstün tutar. Onu bulmak için önüne çıkanı ezip geçer. Bu yolculuk esnasında diğer balina avcılarıyla da karşılaşırlar. İsimleri farklı farklı hepsinin bir hikâyesi vardır. Ben Kaptan Ahab’ın gemisini “hayat” olarak adlandırdım. Yolculuğun ne zaman biteceği belirsiz. Gelebilecek tehlikelere karşı ne kadar hazırlıklı olsa da zarar görebiliyor. Bu yolculuk sırasında diğer insanlarla karşılaşıyor. Kimisi yardıma muhtaç, kimisi hayatından memnun eğlence peşinde, kimisi kayıplarını arıyor, kimisi de hayatta olmayanlara ağlıyor. Ve hayat duygularımızın esiri olduğumuzda ne felaketlere yol açıyor. Kitabın bir kısmı belgesel gibi bilgilendirici, bir kısmı da çok sürükleyiciydi. Ben beğenerek okudum. Herkese keyifli okumalar.
Moby DickHerman Melville · Yapı Kredi Yayınları · 20217,3bin okunma