2021 76. kitabı
“Gerçek güzel şeydir. Gelgelelim, bazen öyle acı gelir ki ister istemez görmemeye çalışırsın.” Seelaamm herkese! #cengizaytmatovla1sene okuma grubumuz vasıtasıyla hız kesmeden Aytmatov’un şahane eserlerini okumaya devam ediyorum. Emek mi, aşk mı? Süreklilik mi, değişim mi? İkisini de arzulayan, isteyen insanın kaderi ne olabilir? Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un bu eserinde kamyon şoförü olan İlyas ile köylü kızı Asel’in aşkları, ayrılmaları ve tekrar yollarının kesişmesi anlatılıyor. Birbirini seven, talihsiz bir olay sonucu yolları ayrılan ve en sonunda garip bir tesadüfle karşılaşan bu iki insanın parçalanmış hayatlarına tanık olacağımız bir eser ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’: Geçmiş ve gelecek arasında, aşkla sevginin, tereddütle istikrarın, duyguyla düşüncenin iç içe geçtiği sıradışı bir öykü... Aytmatov’un birçok kitabında olduğu gibi bu kitabında da geçmişe dönülüyor ve yaşananlar tüm çıplaklığıyla kahramanların ağzından aktarılıyor. Bir yandan da hızla gelişen teknolojinin ve sanayileşmenin Kırgız toplumu üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi ustalıkla gözler önüne seriyor yazar. Al yazmalı lakin kara yazgılı olan Asel’imizin kitabın sonunda yaptığı seçim ise, bana göre bu eseri unutulmaz kılan asıl unsur. Anlayacağınız, hikaye öyle bir hikaye ki “keşkelerle” şekillenirken “iyi kilerle” yoluna devam edebilmiş, empati yapmaya uygun ve tam da hayatı sorgulatacak nitelikte. Kitabı okuyanlar, Aytmatov’un kaleminin güzelliğini; Arif Yılmaz’ın filmini izleyenler de, Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın oyunculuklarını takdir etmiştir eminim. Okumayanları ikna için daha fazla söze gerek var mı bilmem. Hoça kalın. Kitapla kalın!
Selvi Boylum Al YazmalımCengiz Aytmatov · Nora Kitap · 201713,5bin okunma