Size ait her şeyi yok etmek isteyen, size ait unsurlar yüzünden sizi tehlikeli gören ve bu yüzden iftara ile mahkum eden bir rejim altında yaşasaydınız ne yapardınız? Haksız olduğunu bildiğiniz bir esaretten özgürlüğe kaçışı nasıl bulurdunuz? Gelin birlikte bakalım.
Yazarımız Aliya bu esaretten fiziki olarak değil fikri olarak kaçmış. Hapiste kaldığı süreci okumalar yaparak değerlendiren Aliya,bu süreçte gizlice notlar tutmuş. Bu notları ise kimini ailesi ile kimini tahliye olan mahkumlarla gizlice dışarıya çıkarmayı başarmış. Ve bu birikim Özgürlüğe Kaçışım adı altında kitaplaştırılmış.
Kitapta hayata,insana, özgürlüğe, dine,ahlaka, siyasete,islama vb. konulara dair bir çok gözlem, okuduğu kitaplardan çıkarımlar yer almakta. Aliya'nın bilgi birikimi, çıkarımları beni kendine hayran bıraktı. Ve kitapta geçen bir çok yapıtı okumak için not ettim. Onu Bilge Kral yapan şeyin hiç durmadan okuması ve okuduğunu eleştirel süzgeçten geçirmesi olduğunu gördüm. Her konu hakkında fikir beyan edecek şekilde kendini geliştirmesini gördüm. Bir çok konuda tuttuğu notlar bana ilham verdi diyebilirim. Bir solukta değil dinlene dinlene tekrar tekrar okunacak bir kitap.Tavisye ederim.