Puan vermedi·349 syf.····Okunma: 21 Ağustos 2021 02:01 "Terapi" adıyla yayımlanan birçok gereksiz kitaptan farklı olarak, bir uzman bir psikoterapist olarak Yalom'un kaleminden çıkan kitap, hem terapistlere hem de danışanlara yardımcı oluyor. Eğer piyasada satılan bütün cinsellik kitaplarını okursak, hem kafamız karışır hem de aynı yerde tepinir dururuz. Ancak bu kitapta işler çok farklı ilerliyor. "Cinsellik hakkında konuşmak ve düşünmek" isimli ilk bölümde, herkesin deneyimlediği ancak hiç kimsenin konuşmadığı bir kültürel nevroz olarak cinselliği ele alıyor Yalom. Çocuk 20 yaşına gelene kadar cinselliğin pis kötü iğrenç ve bekaretin de korunması gereken bir zırh olduğunu öğreniyor. Hem de hayatta en güvendiği insanlardan... Anne baba öğretmen ya da rol model olan diğer insanlardan... Bir gün çocuk, evleniyor ve yıllarca zihnine kazınan tabu (ki bence nevrozdur) bir anda mükemmel bir şey olarak karşısına çıkıyor. Bu müthiş çelişki, insanı deli eder...
Konuşulmayan ve sadece kafada kurgulanan bir şey olan cinsellik, ne kadar faydalı olur? Bir kıyafeti satın almak için bile 2 3 kişi ile fikir tartışırken insan böylesine hayati bir meseleyi nasıl olur da yalnızca kendisiyle konuşarak bir yere varabilir. Kendisi ile konuşmayıp porno izlemek/okumak ile bir yere de varılmadığına göre, cinselliğin yönlendiği şekil düşündüğümüzden daha zararlı olabiliyor. Bölüm sonunda Yalom, insanın cinselliği ile ilgili üç tip soru soruyor.
1- Cinselliğin Aile/Kültürel Arka Planı
2- Ergenlik Çağı
3- Yetişkinlik.
Bu 3 farklı tipin altında sorduğu sorularla belki de ilk kez kişinin kendi deneyimlerini derinlemesine ve doğru bir şekilde düşünmesine vesile oluyor. Akabinde verilen Danışan hikayeleri ile kişi "yalnız" olmadığını anlıyor ve rahatlıyor..
İkinci bölümde, cinsel psikolojinin temelini kavramak için bilinmesi gereken dört alandan bahsediliyor.
* sinir sistemi
* ürogenital sistem
* dolaşım sistemi
* endokrin sistem
Bu dört sistemin cinsellik alanındaki önemine kısaca değiniliyor. Sonrasında cinsel fonkiyonları etkileyen ilaçların listesine yer veriliyor. Mesela yoldan geçen insana verilen Prozac, orgazm olamamaya, sertleşememeye sebep oluyormuş. Bu sebeple bu liste, kitap bittikten çok sonra bile anında ulaşabileceğimiz bir yerde olmalıdır diye düşünüyorum.
Bölümün devamında, Masters&Johnson'un cinsellikteki dört adımına yer veriliyor. Bu bölüm, ağır tıbbi terimler ile klinik tedavi bilgileri içerdiği için, bir çok kişi tarafından atlanacaktır ancak okuyan arkadaşların özenle okumasını tavsiye ederim.
Kitabın diğer bölümlerinde de birtakım cinsel bozukluklar ve onların tedavileri hakkında açıklayıcı bilgiler ve deneyimlerden söz ediliyor.
Cinsellik konusuyla profesyonel olarak ilgilenen herkesin baş ucu kitabı olacağına inandığım kitabın, aynı türde yazılan diğer kitaplardan üç dört karat daha yukarıda olduğuna yürekten inanıyorum.