2020 18. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2020 23:01
Doğunun mistisizminden yararlanılarak yazılmış nasihatname özelliği taşıyan felsefik bir roman Simyacı. Masalsı anlatımı ve sade diliyle okuyucuyu zorlamadan anlatılmak istenen mesajları nesnel bir şekilde aktarabilme konusunda gerçekten çok başarılı yazılmış bir eser. Yazar Paulo Coelho yaşamının son yıllarında yaptığı konferanslarda, hayranı olduğu Mevlana Celaddin-i Rumi’nin 13. Yüzyılda yazdığı en önemli eseri Mesnevi’den esinlenerek Simyacı’yı yazdığını dile getirmiş. Aynı zamanda eser, Takkeci İbrahim Ağa hikayesine de benzetilmekte ve birçok kaynakta bu hikaye örnek alınarak yazıldığı söylenmektedir. Paulo Coelho kitabı sadece 2 hafta içerisinde yazdığını şu cümleleriyle ifade etmiştir: “Ruhumda zaten yazılı olduğu için bu kadar kısa sürede yazabilmeyi başardım.” Eseri içerik olarak ele alacak olursak; her insanın içindeki hazineyi bulması için çabalaması, kendi hayatının amacını farkına varması ve bunun peşini bırakmaması gerektiği anlatılmak istenen düşüncelerin temelinde yatmaktadır. Bizi arzularımıza götüren yolda cesur olmamız ve pes etmememiz gerektiğini vurgulamış yazar bu eserinde. “Yüreğimizi neden dinlemeliyiz?” diye sordu, mola verdikleri akşam. “Çünkü yüreğin neredeyse hazinen oradadır.” Evrenin ve doğanın enerjisine inanan bir insan olarak beni eserde en çok etkileyen kısım, hedeflerimize ulaşabilmemiz için evrenin enerjisine inanmamız ve bu enerjiyi doğru şekilde, yolumuza çıkan işaretleri farkına vararak kullanmamız gerektiğini anlatması oldu. Evrenin ruhu olduğunu kavramalı ve bunu olumlu bir güç olarak kullanmalıyız. “Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar.” Anlatılmak istenen bir ikinci düşünce ise hayatımıza çıkan zorlukları kendimize engel olarak görmememiz gerektiği ve bu zorluklardan ders almamız gerektiğidir. Yaşadığımız her zorluk düşlerimizi gerçekleştirebilmemiz içindir ve hayallerimizle çıktığımız yoldan ne olursa olsun vazgeçmemeliyiz. Hayatımıza çıkan iyi şeyleri farkına varmalıyız. “Belki de Tanrı çölü, insanlar hurma ağaçlarını görünce sevinsinler diye yarattı,” Son olarak kitaptan çıkardığım bir diğer öğüt şu ki geçmişin yüklerinden kurtulmalı, gelecek kaygısını bırakıp sadece yaşadığımız ana odaklanmalıyız. Eğer şimdiyi iyileştirebilirsek geleceğimiz daha iyi olacaktır. Her okurun kendi kişisel menkıbesine ulaşması dileğiyle, İyi okumalar diliyorum.
Felsefe
SimyacıPaulo Coelho · Can Yayınları · 2024247bin okunma