2021 125. kitabı
Annie Ernaux Seneler’de 1940’tan 2000’li yıllara kadar olan dönemde Fransa’yı, Fransız toplumunu, toplumdaki fikirleri, kişileri, yaşayışları, inançları ve bunların değişimini, kendi yaşantısından yola çıkarak anlatıyor. Ernaux’nun kendi deyimiyle eser bir ‘gayrişahsi otobiyografi’ çünkü kolektif tarihin bireysel hafızanın perdesine yansımasını resmediyor (s.222). Seneler, muazzam bir roman. Öncelikle, 230 sayfada neredeyse koca bir yüzyılda Fransa’nın tarihine tanıklık ediyorsunuz, bunu da çok başarılı tespitler ve okuru edebiyata doyuran bir üslupla yapıyor yazar. Dönem geçişlerini aktarırken, aile masasında edilen sohbetler ve insanların tüketim alışkanlıklarındaki değişimler gibi hoş ve zekice ayrıntılar hayranlık uyandırıyor. Fransa’nın koca bir yüzyıllık tarihi dönem dönem film şeridi gibi gözlerinizin önünden akıp giderken, Ernaux, göçmenlik, kadın olmak, tüketim toplumuna dönüşmek, küreselleşme, Amerikanlaştırılan kültür gibi coğrafyadan bağımsız, evrensel sorunlarla ilgili muazzam gözlemlerini yine incelikli bir şekilde paylaşmayı ihmal etmiyor. Özellikle farklı dönemlerde kadın olmayı çok tarafsız ve gerçekçi bir şekilde tüm yönleriyle yansıtmış yazar, etkilenmemek mümkün değil. Bunlara ek olarak, duygu aktarımı konusunda da çok başarılı bir eser Seneler; duygusal anlamda beni gerçekten çok etkiledi. Çok farklı bir dönem ve coğrafyada yaşamış olmama rağmen, okurken Ernaux’nun gözünden hayata baktım, onun hislerini paylaştım. Kitabın ilk bölümü, deneysel bir tarzda kaleme alınmış, parça parça anlatılarla ilerliyor, ilk etapta tüm kitabın böyle olduğunu zannedip takip etmekte zorlanmaktan endişe ediyorsunuz. Ancak birkaç sayfalık bu ilk bölümden sonra kitap, kronolojik olarak ilerleyen bir romana dönüşüyor. Zor okunan bir kitap değil; ancak ülkeye özel bir ilginiz yoksa çevirmenin notlarına rağmen bazı tarihi olaylara ya da karakterlere bakmanız gerekebiliyor. Bunun dışında elimden bırakamadan okudum ve Seneler, keinlikle okuduğum en güzel kitaplardan biri, sanırım 2021’de okuduğum en iyi kitap. Çok çok sevdim. Her kadının okumasını çok isterim.
SenelerAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20212,526 okunma
1 +1'leme