Puan vermedi·76 syf.··Beğendi
· Bu eseri okuduğumuzda daha ilk cümleden insanın bilinçaltına işlemiş olan 'Açlık' kavramını fizikselliğin aksine zihnimizde hissediyoruz. Kısacık bir eser, bol illüstrasyonlu ve az yazılı. Eserin konusundan bahsetmeyeceğim okuması15 dk bile sürmeyen bu eserin bize anlatmak istediklerine değineceğim.
İnsanlığın en temel itici dürtüsü, açlık üzerine okuma süresinin aksine uzunca düşündürüyor. Açlık; durdurulamaz, ortadan kaldırılamaz ancak doyurulunca giderilir. Peki açlık insanın bilinçaltına nasıl yerleşti?
Tarih öncesi çağlarda ilk insanlar açlıklarını gidermek için ilkel çevre koşullarında soğuk, kuraklık, seller, yangınlar, susuzluk gibi engeller ile mücadele etmişler. Tüm bunlar acı birer tecrübe olarak torunlarının torunlarına DNA'lar aracılığıyla miras kalmıştır. Yani bizlere...
Açlık kavramı beraberinde tokluk kavramını da getiriyor. İşte bu negatif korelasyon bizi paradoksa hapsediyor. Gelin bu paradoksun katmanlarını birlikte inceleyelim :)
Öncelikle besinin olduğu yerde tokluk, tokluğun olduğu yerde açlık vardır. Bu en basit denklem. Ancak açlık kimi zaman insan iradesiyle kimi zamansa irade dışı maruz kalınan bir durumdur.
İrade dışı açlığa örnek verecek olursak; "Minnesota Açlık Deneyi"
Minnesota Deneyi: 2. Dünya Savaşı dünyanın seyrini birçok açıdan değiştirmiştir. Bu savaş sadece toprak için çekilen acılara değil acı izler bırakan deneylere de tanıklık etmiştir. Bu deneylerden biri olan Minnesota'nın amacı açlıkla kıvranan Avrupa'nın nasıl tedavi edileceği? Bilim insanları ise bunun tek yolunun sağlıklı kişiler üzerinde açlık deneyi uygulamak olduğunu düşündü. Yetersiz besin takviyesi ve sürekli iştah kabartan besinlerle karşı karşıya kalma durumu deneklere fiziksel ve psikolojik olarak zarar verdi. Bu kişilerin kendilerini toparlamaları ise 1 yılı aştı.
İnsan iradesiyle yapılan açlık: Grev ve Din.
Açlık Grevi; insanın en pasif başkaldırısı. Hakkımız olanı almak için ya da elde etmek için, siz cümleyi nasıl tamamlarsanız, attığımız sessiz çığlıktır.
Dinin İstediği Açlık; tüm kavimlerde ve dinlerde açlık kültürüne rastlıyoruz. İbadet şekli, nefis terbiyesi, enerji yükseltme niteliklerinde açlık ya da oruç, insanın yaşamında var olmuştur.
*Eğer bu kitabı bu bilgiler ile okumamışsanız tekrar okumanızı öneririm, şayet yeni başlayacaksanız da iyi okumalar dilerim :)