Geçmiş neden yinelenir? Çünkü değişen kimse yok.
2021 56. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 22:08
12 Eylül öncesi betiği olan kurguda, sağ-sol kavgaları bir yandan, Kapitalizm, Sosyalizm, Marksizm diğer yandan gençleri etkisi altına alıp birbirine yağı ederken, öte yandan dedelerimiz, anneannelerimiz gençlerin, ailelerin İslâm'dan uzaklaşıp batılılaşma ayağına gelenek göreneklerinin hiçe sayılmasından veryansın eder durumdalar. Tüm olayların merkezinde, Cihan'ın koyu bir sosyalist olması, sonrasında Almanya'ya gidip 2 yıl sonra dönmesi, orada edindiği bilgilerin, karşılaştığı kişilerin kendisinin düşünce yapısını, bakış açısını değiştirmiş biçimde evine dönmesi, çevresinin ise onun bu değişimine karşı tutumları var. Bunun üzerinden de hem kardeşlerinin seçimleri hem de dernekteki kişilerin seçimleri iç içe geçiyor. . O artık bir sosyalist değil. Ama kardeşi Timuçin'i ölümüne öyle yetiştirmişti. Döndükten sonra en büyük karşı çıkan da Timuçin olacaktı. Kız kardeşi ise onun değişiminden mutluydu. Anne babası ise çevrenin baskısıyla unutturulan değerlerinin yeniden filizlendiğini görünce içlerinde bir erinç oluşur. Ancak evin dışında işler daha karışıktır. Bir yanda sokaktaki çatışma, bir yanda çıkar ilişkileri, karanlık işler çeviren iş adamları... İslâmî düşünceleri gericilik olarak benimseyen, giyimi kuşamı bu yönde eleştiren kişilerin çoğu çevre baskısıyla o durumda. Bu da ülkenin bölünmesini isteyenlerin işine geliyordur. . Yağız delikanlı olan Cihan artık tek bir görüşü savunuyordur. O görüş de tüm insanlığın iyiliğine, güzelliğine, yararına olan bir görüştür. Diğerleri gibi kişi eliyle uydurma değil, yok olmaya tutsak değil, kötücül hiç değil. Herkesin mutlu olduğu, barış içinde yaşadığı, herkesin kazandığı bir görüş. Bu görüşün de sömürücüleri olacak tıpkı diğerleri gibi. Ama kaynağına bağlı kalındığında kimse bozamazdı kişiyi. . Günümüzde dahi daha başka görüşleri onaylamakta güçlük çekiliyor. En azından sağ-sol gibi karşılıklı bir yağılık yok. Kurgudaki kişiler birbirlerini eleştirirken mantık çerçevesinde olaylara yaklaşıyorlar. Eğlencenin, şık giyimlerin, paraya tutsak olmanın boş olduğunu yine anlıyoruz. Anlamlı bir yaşam için doğru yolda doğru bir amaç edinmek gerekiyordu. İşte satır aralarındaki düşünce bu. Her ne denli size bir sevda kurgusu gibi gelse de kapakta, gerçekte bir toplum yozlaşması konu ediliyor. . İkincisini de merakla okuyacağım. Yazarın kalemini beğendim. Akıcı, betimlemeli, sorgulamalı bir anlatım. Yazım yanlışları biraz göze çarpıyor, o da düzeltmenden kaynaklı. Meraklısına öneririm. Özellikle de günümüzle benzerliği göze çarpıyor. Geçmiş kendini yineler derler ya, neden peki? Çünkü değişen pek kimse yok. Okuyun, sorgulayın, değişin, değiştirin. Betikle esen kalın.
İnsan ve Toplum
Sabahsız Gecelerİsmail Fatih Ceylan · Venedik Yayınları · 2020369 okunma