De Profundis
2021 69. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2021 12:30
Oscar Wilde, en sevdiğim yazarlardan birisi. Bu kitabı okuyunca bir kez daha farkına vardım. Uzun zaman önce “Dorian Gray'in Portresi” adlı eserini okuyup yazarı ve kitabı çok sevmiştim. Hâlâ en sevdiğim klasikler arasında yer alıyor kendisi. Oscar Wilde eserlerinden bahsederken şöyle diyor onlar hakkında; "Tabi oyunlarım hiç iyi değil! Ama ne kadar eğlenceli şeyler bir bilseniz! Hemen hepsi, bir bahis sonucu yazıldı. Dorian Gray'in Portresi de öyle; dostlarımdan biri asla roman yazamayacağımı iddia ettiği için birkaç günde yazdım onu.” Birkaç günde yazılmış en harika eserlerden olsa gerek. Neyse konumuz o değil biz “De Profundıs”a dönelim. “De Profundıs” ne anlama gelir? Önce bundan başlamak lazım. “De Profundıs” derinlik anlamına geliyor. Derinliklerden gelen bir serzeniş var bu eserde. Öfke, nefret, çaresizlik ama en çok da hayal kırıklığı barındırıyor. Oscar Wilde’ın derinlere çok derinlere inerek yaptığı iç hesaplaşmasını, hissettiği tüm duyguları yansıtmış bu mektubunda. Evet bu eser bir öykü veya roman türünde değil. Yazarın başka bir erkeğe yazdığı aşk mektubu. Lord Alfred Douglas, Oscar Wilde’ın onu hitap ettiği ismiyle Bosie. Onun yüzünden düştüğü zindanda, onun için yaptığı bütün fedakârlığı kaleme döktüğü bir mektup. Oscar Wilde nasıl acılar çektiğini ailesini, itibarını, dostlarını, parasını nasıl kaybettiğini üzücü bir gerçeklikle gözler önüne sermiş. “Şanssız ve son derece acıklı dostluğumuz benim için felaket ve rezaletle sonuçlandığı halde, eski yakınlığımız sık sık anılarımda canlanıyor; yüreğimde bir zamanlar sevginin tuttuğu yeri hep tiksinti, acı ve küçümsemenin alacağı düşüncesi bana üzüntü veriyor.” Diyor Oscar Wilde mektubun ilk sayfalarında. İnsani ilişkilerin ne denli berbatlaşabileceğini anlatan çok güzel bir cümle. Roza Hakmen çevirisiyle mükemmel bir biçimde bizlere aktarılmış olan bu mektubu iyi ki okumuşum. O kadar duygu yüklü ki sanki yakın arkadaşınızmış gibi Oscar Wilde’a hem sinir olup hem yaşadıklarına üzülüyorsunuz. Herkese keyifli okumalar.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20175bin okunma