De Profundis

Oscar Wilde
Çevirmen:
Roza Hakmen

2018 2. kitabı
ÇÜNKÜ HERKES ÖLDÜRÜR SEVDİĞİNİ.. Dikkat bu bir kitap değildir!
Kırgınlık kokan mektup
2021 67. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 16:21
Diyeceğim ilk cümle '' Bu nasıl kırgınlık, bu nasıl aşk azizim. '' Benim kitapta ilk bakacağım şey De Profundis nedemek acaba oldu. De Profundis : Eski ahitte '' Keturim '' bölümünde geçen Latince ''
2025 56. kitabı
__“Istırap içindeki bir ruhla alay etmek ise korkunç bir şeydir. Bunu yapanların yaşamı güzellikten uzaktır. Dünyanın tuhaf biçimde basit ekonomisinde, insanlar ancak verdikleri kadarını alırlar;
Düşünce
Derinliklerden,
2024 18. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 02:05
Derinliklerden, demekmiş De Profundis. Mektubun ağırlığının, önce başlığında hissedilmesi için seçilmiş sanki. Oscar WildeOscar Wilde bu mektubu Alfred Douglas için yazmış. Yazdığı her kelime kalbinin ve ruhunun
2023 18. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2023 09:09
Bu nasıl bir sevgi, bu nasıl bir af ediş, bu nasıl bir sabır, bu nasıl bir kabulleniş, bu nasıl bir duygu.... Kitabı okurken bile ben bu kadar sabır gösteremedim. De Profundis derinlik, derinlikler demekmiş ve öyle derin bir sevginin anlatımı ki kitap ismi ile bağdaşıyor. Oscar Wilde Reading hapishanesinden yazar bu mektubu ve mektup Alfred Douglas'a yazılmıştır. Alfred'in babasının açtığı dava sonucu Wilde 2 yıl ceza alır. Dava konusu Alfred ile Wilde'in ilişkisi yüzünden açılmıştır. Alfred, Wilde hapiste iken kendisine gelen mektupları yayınlamak ister ve o yüzden sitem dolu bir mektup yazar. Fakat ben bile okurken ruhumun daraldığını, boğulacak gibi olduğumu hissettim. Bu nasıl bir bencillik, bu nasıl saygısızlık, bu nasıl bir boş verme, bu nasıl bir dostluk arkadaşlık ve en önemlisi insanlıktır. 2 yıl süren ilişki sonrası Wilde iflas etmiş, bütün itibarı sarsılmıştır. Bunu bile bile o kadar büyük bir bağlılık daha doğrusu bağımlılık vardır Wilde'de. Mektuplarda Wilde'in sanata bakışı, hedefleri, dünya algısı sanat görüşü hepsini anlıyorsunuz. Bu kadar duygu karmaşası içinde olduğunu görüyoruz. Cinsel tercihleri ve yaşamı yüzünden eleştirilen ve sanata bakışı ve oyunları her zaman deha olduğunu göstermiş bir yazarın kendi dünyasının bir yansıması aynı zamanda. Ruhum daralarak okudum ama kurduğu cümleleri takdir etmemek elde değil.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20175bin okunma
Bazı zaafların kırgınlığı bir yüreğe sığmıyor
2025 28. kitabı
De ProfundisDe Profundis Selâm , Oscar Wilde`ı ilk olarak Dorian Grey in portresi kitabıyla tanımıştım . O kitabı çok sevdim , yazım şeklini , anlatımını , cümlelerini her detayı çok güzel geldi bana ve yazdığı
Birimiz Gitmeli….
2023 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 17:02
De Profundis yani derinlerden… Oscar Wilde, Reading Cezaevi’nde kaleme aldığı bu mektubunda “seni esirgemeden yazdım” diyor, Lord Alfred Douglas’a. Yazık ki mektup sahibine hiç ulaşmamış. Oscar Wilde mektubunda özgürlüğünü, itibarını, servetini, ailesini kısaca herşeyini kaybetmesine sebep olan aşkın sonunda ödediği büyük bedeli yazmış. Öyle güzel yazmış, duygularını o kadar güzel dile getirmiş ki hayran olmamak, saygı duymamak mümkün değil. Nasıl büyük bir sevgi ve bu sevginin getirdiği o büyük acı. Satır aralarında hissediliyor, o duygu yoğunluğu. Hem maddi olarak, hem manevi olarak sömürülen Oscar, bunları bile bile sevmeye devam ediyor. Yaşadığı büyük haksızlığı okurken, acısını, hayal kırıklığını, derin üzüntüsünü hissetmemek mümkün değil. Gerçek aşkı, katıksız sevgiyi anlatan bu mektubu çok beğendim. Andre Gide’nin kişisel anılarını yazdığı önsöz en az kitap kadar güzel. Okuduğum en iyi aşk mektubu.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20175bin okunma
Profound Man Oscar Wilde...
2020 19. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 13:41
Uzun zamandır herhangi bir kitaba inceleme yazmadım ve bir müddet de yazmayı düşünmüyordum, bu kitabı okuyana kadar. Nasıl ve nereden başlayacağımı bilemesem de bismillah deyip başlıyorum. Oscar
Kelimelerden Kurulmuş Bir Çarmıh; De Profundis
2023 3. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 16:19
Bu kitabı, çok sevdiğim biri okuyor diye baş ucuma koyup bana vereceği ızdıraptan habersiz bir şekilde okumaya başlayalı birkaç gün oluyor. Yer yer duraksayıp defalarca tekrar ettiğim cümleler, bazen
İnceleme
2022 15. kitabı
“Hayatımın en büyük dramı nedir, biliyor musun? Ben bütün dehamı yaşamıma harcadım; eserlerime yalnızca yeteneğimi harcadım.” -Oscar Wilde Wilde, döneminde keşfedilmiş ve üne kavuşmuş bir yazar.

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde