De Profundis

Oscar Wilde
Çevirmen:
Roza Hakmen

2018 2. kitabı
ÇÜNKÜ HERKES ÖLDÜRÜR SEVDİĞİNİ.. Dikkat bu bir kitap değildir! Ve işte karşınızda insanlık tarihinin yazılmış en kederli en tutkulu ve en derin aşk mektubu. (de profundis fransızca da derinlerden gelen demektir) İşin ilginç yanı bu mektupların bir erkek tarafından başka bir erkeğe gönderilmesidir. Eğer bununla ilgili bir ön yargı oluşturduysanız ve ön yargı aşılamaz bir duvar ise kitabı okumanızın hiç gereği yok. Ama hem tarihi bir olaya hemde oscar wilde’ın yüreğinin derinliklerinden gelen muhteşem kelimelerle kağıda dökülmüş, duyguların ihtişamıyla donatılmış ve benim gibi realist bir taş kalpli adamın bile içini sızlatmış bu kitaba kayıtsız kalmak istemiyorsanız derhal Rosa Hakmen çevirisi ile okumaya başlayınız.. —————————————————— Daha önceki Dorian gray’in portresi incelememde oscar wilde için sonun başlangıcı demiştim, de profundis de adeta oscar’ın hayatının son dönem özetini ve finalini anlatıyor. Lord alfred douglas’a hitaben yazılmış mektuplar 1908 yılında yayımlanmış ama tamamlanmış uzun versiyonu meslektaşı ve yakın dostu olan nobel ödüllü yazar Andre Gide’ın harkulade önsözü ile 1949 yılında kitap olarak piyasaya sürülmüştür. -READİNG ZİNDANI- Oscar 1895 yılının kasım ayında ahlaksızlık suçlamasıyla reading cezaevine gönderilmiştir. Reading cezaevi britanyanın genellikle idam mahkumlarının kaldığı ve çok ağır insani şartları olan bir hapishaneydi. Oscar burda döşeksiz tahta yatakta yatıyor, diğer mahkumlarla birlikte tek sıra halinde hergün bir saat avluda yürümesine izin veriliyordu. Mahkumların birbiri ile iletişim kurması yasaktı. Çok az yemek verildiği için mahkumlar sürekli bir açlık içindeydi. Ve yine çok az uyumalarına izin veriliyordu. Ayrıca hijyenik koşullardan ötürü sürekli başta dizanteri olmak üzere hastalığa yakalanıyorlardı. Oscar
Kırgınlık kokan mektup
2021 67. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 16:21
Diyeceğim ilk cümle '' Bu nasıl kırgınlık, bu nasıl aşk azizim. '' Benim kitapta ilk bakacağım şey De Profundis nedemek acaba oldu. De Profundis : Eski ahitte '' Keturim '' bölümünde geçen Latince '' Derinliklerinden'' anlamına gelir. Wilde'ın oldukça çalkantılı bir hayatı olmuş. Bilindiği üzere Wilde'ın başını derde sokan hep rahat hayat yaşama isteği hemde eşcinsel olmasından dolayı edebiyatta eserlerinin yanı sıra eșcinsel hayatı ile de hafızalara kazanır. Kitabın yazıldığı zaman da Wilde hapishanede idi. Ve bu eseri 50.000 kelimelik bir mektup kalbimin kırık olduğu, öfkesini kustuğu, bir yandan da aşkını haykırdığı bir mektup. Wilde kime yazdı bu mektubu şair Lord Alfred Douglas'a yazmıştır. Nasıl mahkemeye düştü derseniz şayet Douglas'ın babası Wilde'a kovuşturma davası açtı. Ancak duruşmada ortaya çıkan kanıtlar Wilde'ın aynı cinsiyetten üyelerle '' Gayri safi ahlaksızlık'' suçlaması ile 25 Mayıs 1895 te tutuklanmasına yol açmıştır. Yani o dönemde eşcinsel olmak yasak hatta ispatlanırsa idam cezası verilirdi. Ancak Wilde'ın biriyle olduğuna dair kanıt çıkmamış. Sadece 2 sene kürek cezası almıştır. İlk olarak Petonwille hapishanesi sonra Wonsworth hapishanesi ve son olarak Reading Zindanında cezasını çekmiştir. Bu mektubu da ikinci sene başında hapishane müdürünün değişmesi ile ona verilen kalem ve kağıtla bu mektubu yazmış. Buarada hapishane şartları oldukça ağır. Wilde tahta bir yatakta yatmış. Oda da sadece üç kova var. Biri yemek için, diğeri su için diğeri ise tuvalet ihtiyacı için. Şu muazzam cümleler öyle bir yerde çıkmış. Wilde mektuplarında oldukça ağır konuşmuş. Küfür etmek bile daha az acıtır insanın canını. Gerçi sevgilisinin rahat tavırlarını düşününce aldırmaya da bilir. Wilde'ın kızgın, öfkeli, kırgın olmasının temel sebebi şu :
2025 56. kitabı
“Istırap içindeki bir ruhla alay etmek ise korkunç bir şeydir. Bunu yapanların yaşamı güzellikten uzaktır. Dünyanın tuhaf biçimde basit ekonomisinde, insanlar ancak verdikleri kadarını alırlar; olayların dış görünüşünden öteye geçecek ve acıma hissedecek hayal gücü olmayanlara ise küçümseme dışında nasıl bir acıma gösterilebilir?”(s.135) Oscar WildeOscar Wilde hapse düşmesinin ardından, iflasa sürüklenmesine, her şeyinin yitmesine yol açan dostu Alfred douglas'a bosie yazdığı mektubundan oluşuyor. De ProfundisDe Profundis (derinlerden) manasına gelen ismiyle Oscar wilde’nin reading hapishanesindeki geçirdiği iki yıllık mahkumiyetin derin izlerini barındırıyor… Mektubun giriş kısmında André GideAndré Gide önsözüyle karşılıyor. Gide’nin yakından tanıdığı Oscar WildeOscar Wilde hakkında dört bölümden oluşan önsöz kısmı Oscar WildeOscar Wilde ile geçen diyaloglarıyla ve Wilde’in anlattığı öyküleriyle birlikte yazarın hayatı kaybettiği bölümle bitiriyor. Gide mektubun zarfını özenle açmak için kullanılan kağıt bıçağı edasıyla adeta mektubu açıyor. Gide Yazarın hayatının sonu ile bitiriyor ve cenazesindeki sahnesindeki detayları veriyor. Mektupta bu sona doğru olan yolculuğun nüvelerini meydana getiren süreci anlatıyor… Oscar wilde’in mektubu vefatından beş yıl sonra yayınlanıyor. Cinsel yönelimi sonucunda mahkum olduğu hapishaneden, Bencillikle suçladığı dostu bosie’ye öfkesini, acısını anlatırken, kibirli ve zayıf karakterini yüzüne vuruyor. Hapiste ümidini kaybetmeden hayatına devam etmek zorunda olduğunu, içinde bulunduğu durumu amaç edinmek için yazıyor. bosie ile birlikte iflasa sürüklenen hayatını yaşattığı kötülükleri ve geçmişteki affetme konusuna değiniyor. Bosie’nin Babasının birlikte organize bir şekilde “__Toplum bir insanı yok etmek istediğinde ne yapacağını çok iyi bilir; ölümden daha ince yöntemleri
Düşünce
Derinliklerden,
2024 18. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 02:05
Derinliklerden, demekmiş De Profundis. Mektubun ağırlığının, önce başlığında hissedilmesi için seçilmiş sanki. Oscar WildeOscar Wilde bu mektubu Alfred Douglas için yazmış. Yazdığı her kelime kalbinin ve ruhunun derinlerinden kağıtlara dökülmüş. O kadar ağır, o kadar acı ki yazdıkları; içten içe bu mektup bana yazılsaydı vicdan azabından ölürdüm diye düşündüm. “Mektubu tekrar tekrar, gururunu öldürünceye kadar oku.” diyor daha ilk sayfasında Wilde. Fakat yaptığım araştırmaya göre mektup sahibine ulaşamamış. Sonrasında okuyup okuyamadığı da bilinmiyor. Bir hesaplaşma isteği ya da karşı tarafa acı vermek amacıyla yazılmış gibi görünse de aslında Wilde’ın derdi kendisi ile. “Bu mektubu senin yüreğine acı vermek için değil, kendi yüreğimden acıyı sökmek için yazıyorum. Kendi iyiliğim için affetmeliyim seni.” diyor açıkça. Hepsi bu kadar da değil. Hapishanede geçirdiği süre boyunca Wilde, bir mektup bekliyor. Onunla barışabilmek, onu affetmek için bir mektup. Ne kadar kızmış olursa olsun aslında onunla tekrar bir arada olma umudu taşıyor kalbinde. Sanırım bunca acının içinde en yaralayıcı olanı da bu. “İnsan sürekli olarak koynunda bir yılan besleyemez, her gece kalkıp ruhunun bahçesine diken tohumları ekemez.” Sözleri nefret ve kin duygusunun ruhu yorduğunu, yüreği ağırlaştırdığını dile getiriyor. Aslında okuduğumuz, sevdiğini affetmek için çabalayan ve eğer karşıdan da ufak bir çaba görürse tüm yaşanmışlıklara rağmen yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu gösteren sayfalarca yakarış. Bir nevi kendi hayatının özeti olmuş aslında yazdıkları. Benim okuduğum baskıda yakın arkadaşı Andre Gide’in önsözü var. Okuyacak olanlara bu baskısını öneririm. Son olarak Oscar Wilde’ın hayatının mahvoluşunda çevresinden çok kendisini daha çok suçladığını belirtmek gerekir. Zaten kendisi de bunu
2023 18. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2023 09:09
Bu nasıl bir sevgi, bu nasıl bir af ediş, bu nasıl bir sabır, bu nasıl bir kabulleniş, bu nasıl bir duygu.... Kitabı okurken bile ben bu kadar sabır gösteremedim. De Profundis derinlik, derinlikler demekmiş ve öyle derin bir sevginin anlatımı ki kitap ismi ile bağdaşıyor. Oscar Wilde Reading hapishanesinden yazar bu mektubu ve mektup Alfred Douglas'a yazılmıştır. Alfred'in babasının açtığı dava sonucu Wilde 2 yıl ceza alır. Dava konusu Alfred ile Wilde'in ilişkisi yüzünden açılmıştır. Alfred, Wilde hapiste iken kendisine gelen mektupları yayınlamak ister ve o yüzden sitem dolu bir mektup yazar. Fakat ben bile okurken ruhumun daraldığını, boğulacak gibi olduğumu hissettim. Bu nasıl bir bencillik, bu nasıl saygısızlık, bu nasıl bir boş verme, bu nasıl bir dostluk arkadaşlık ve en önemlisi insanlıktır. 2 yıl süren ilişki sonrası Wilde iflas etmiş, bütün itibarı sarsılmıştır. Bunu bile bile o kadar büyük bir bağlılık daha doğrusu bağımlılık vardır Wilde'de. Mektuplarda Wilde'in sanata bakışı, hedefleri, dünya algısı sanat görüşü hepsini anlıyorsunuz. Bu kadar duygu karmaşası içinde olduğunu görüyoruz. Cinsel tercihleri ve yaşamı yüzünden eleştirilen ve sanata bakışı ve oyunları her zaman deha olduğunu göstermiş bir yazarın kendi dünyasının bir yansıması aynı zamanda. Ruhum daralarak okudum ama kurduğu cümleleri takdir etmemek elde değil.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20175bin okunma
Bazı zaafların kırgınlığı bir yüreğe sığmıyor
2025 28. kitabı
De ProfundisDe Profundis Selâm , Oscar Wilde`ı ilk olarak Dorian Grey in portresi kitabıyla tanımıştım . O kitabı çok sevdim , yazım şeklini , anlatımını , cümlelerini her detayı çok güzel geldi bana ve yazdığı diğer kitaplarını da okumak istedim . Bu okuduğum kitabın isminin anlamını tam bilmesem de içeriğini okuyunca Oscar `ın hayatını da az buçuk öğrenmiş oldum . Özel hayatına dair detayları açıkçası bilmiyordum ve bu kitapla bununda bilgisine ulaştım . Yaşadığı olayların hiç de kolay olmadığını görmek ,o zamanın şartları arasında epeyce zorlandığı bir dostluk kurması ( sevgilisi diyemedim o erkeğe ) yüzünden iyice sarpa sarıyor . Bu mendebur kılıklı arkadaşına olan zaafı yüzünden de hem itibarını hemde serveti ve yazar olarak saygınlığını kaybediyor. Okuyacağınız bu kitabın içeriği o mendebur herife yazdığı mektubu , bir iç döküşü anlatıyor . Bu zaafı yüzünden lord Alfered Douglas denen bu düşüncesiz bencil mendebura yazdığı şiirler ve mektupları yüzünden hapse giriyor . Hapse atılmasına bu düşüncesiz adamın babası ön ayak oluyor . Sonuç olarak hapse giren Wilde `ı çok zor bir mahkûmluk bekliyor . Mektubunu yazması ise cezasının ikinci yılında hapishane müdürünün değişip , Wilde için kalem kağıt hakkı tanınmasıyla ortaya çıkıyor . Özel hayatını öğrenince ön yargılı olarak başladığım kitabı , mektubu yazdığı kişiye sayarak bitirdim . Hani bir ilişki kurarsın , fedakâr lafının hakkını vere vere o ilişkiye tutunursun ama karşındaki kişinin tamamen bencil ve mal olduğunu gördüğün halde vazgeçmez, vazgeçemezsin ya bu da öyle toksik denilen bir ilişki içinde başlanmış hayat mücadelesi. Okurken sinir olduğum öyle çok yer vardı ki . Üstüne üstlük bu bencil varlık , Oscar hapiste iken ona yazdığı şiirleri bir dergide kendi yazmış gibi paylaşmak ve yayınlamak istiyor . Neyse ki Oscar
Birimiz Gitmeli….
2023 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 17:02
De Profundis yani derinlerden… Oscar Wilde, Reading Cezaevi’nde kaleme aldığı bu mektubunda “seni esirgemeden yazdım” diyor, Lord Alfred Douglas’a. Yazık ki mektup sahibine hiç ulaşmamış. Oscar Wilde mektubunda özgürlüğünü, itibarını, servetini, ailesini kısaca herşeyini kaybetmesine sebep olan aşkın sonunda ödediği büyük bedeli yazmış. Öyle güzel yazmış, duygularını o kadar güzel dile getirmiş ki hayran olmamak, saygı duymamak mümkün değil. Nasıl büyük bir sevgi ve bu sevginin getirdiği o büyük acı. Satır aralarında hissediliyor, o duygu yoğunluğu. Hem maddi olarak, hem manevi olarak sömürülen Oscar, bunları bile bile sevmeye devam ediyor. Yaşadığı büyük haksızlığı okurken, acısını, hayal kırıklığını, derin üzüntüsünü hissetmemek mümkün değil. Gerçek aşkı, katıksız sevgiyi anlatan bu mektubu çok beğendim. Andre Gide’nin kişisel anılarını yazdığı önsöz en az kitap kadar güzel. Okuduğum en iyi aşk mektubu.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20175bin okunma
Profound Man Oscar Wilde...
2020 19. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 13:41
Uzun zamandır herhangi bir kitaba inceleme yazmadım ve bir müddet de yazmayı düşünmüyordum, bu kitabı okuyana kadar. Nasıl ve nereden başlayacağımı bilemesem de bismillah deyip başlıyorum. Oscar Wilde’ın okuduğum ilk kitabı De Profundis. Kitap, Wilde’ın, Alfred Douglas’a yazılan uzun soluklu mektubudur. Wilde’ı tanımadığım için kitabı okuduktan sonra ufak bir araştırma yaptım. Bu araştırmaya geçmeden önce kitabın bende uyandırdığı hislerden kısaca bahsetmek istiyorum. Okurken şunu düşündüm: Oscar Wilde’ı tam olarak hangi sıfat tanımlıyor? “Aşık”, “Fedakar”, “Saf”, “Güçsüz”, “Dayanıksız”. Her sayfada bunları düşündüm. Bazen içinde kendimi bulduklarım oldu. Bu kadar fedakârlık, bu denli boyun eğme, böylesine yüce gönüllülük, her seferinde affetme… Acaba bunlar neyin tanımıydı? Gerçekten aşkın tanımı olabilir miydi? Üstelik bütün bunlar, mektubun her sayfasında ayrı bir sitem edilen, her zaman ilgisizliğinden, düşüncesizliğinden dem vurulan bir maşuk için.. Okuduğum bir kitapta affetmek ile ilgili şöyle diyor: http://1000kitap.com/gonderi/52161173 Bunu okuduğumda Wilde’ın , ona yapılanlara rağmen yine de yüce gönüllü olduğu fikrini benimsiyorum sanırım. Affetmesi gerçekten yüce gönüllü olduğunu gösteriyor evet, ama bunlara rağmen hala devam etmesi kısmı ise daha çok basiretsizlik. Douglas’a ne kadar kin duyduysam, aynı şekilde Wilde’a, cümlelerine, hislerine o kadar hayranlık duydum. Keşke dedim, keşke herkes öldürmeseydi sevdiğini… Derler ya, insanın psikolojisini tam anlayabilmek için çocukluğuna inmek gerek diye. Bence de öyle. Wilde’ın annesi Jane Wilde’ın uçuk bir kişiliğe sahip olduğu ve tuhaf giysiler giymekten hoşlandığı için Wilde’a küçükken sürekli kız kostümleri giydirdiğini okuduğumda yaşam tarzının insanın kişiliğinin şekillenmesinde önemli bir
Kelimelerden Kurulmuş Bir Çarmıh; De Profundis
2023 3. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 16:19
Bu kitabı, çok sevdiğim biri okuyor diye baş ucuma koyup bana vereceği ızdıraptan habersiz bir şekilde okumaya başlayalı birkaç gün oluyor. Yer yer duraksayıp defalarca tekrar ettiğim cümleler, bazen nefesimi kesen satırlar... Bir dostun kırık kalbini en ince noktasından hissettiğim ama her şeye rağmen yaşamaya bu kadar sıkı tutunuşuna özendiğim her kelimesiyle kalbimde yer edinen nadide bir eser. De ProfundisDe Profundis , genel anlamda Oscar ile Alfred'in geçmişlerini ilmek ilmek işleyen, son derece titizliklikle kaleme alınmış uzunca bir mektup. Bu satırlar, Wilde hapisten çıkmadan yalnızca iki ay evvel yazılmış fakat planladığının aksine okuyucusuna ulaşması seneler sürmüş. Bu trajik detayı bilince, her bir satır daha manalı, daha özel ve yaralayıcı oluveriyor. Yaşadıklarını kendine ait diliyle öylesine güzel anlatmış ki, Wilde yanıbaşımda oturmuş ve mektubunu okumamı sabırla bekliyormuş gibi hissettim. Yalnız bazı yerlerde içimi büyük bir sıkıntı kaplaması, benim utanç duymam, bazen sadece "bu kadarına da pes yahu!" sitemleri etmem şaşırtıcı değil. Mektubun ilk yarısı son derece öfkeli başlıyor, Lord Alferd ile Wilde'ın sözüm ona "dostluğu" en ince ilişkisiyle ele alınıyor ve hatta, Alfred'in kendi sanatsal dehasını tüketişi gibi sığ tartışmalara olan tutkunluğu da bir yıkım portresi gibi özenle tasvir ediliyor. Bu satırlarda en yürek burkan kısım ise Wilde'ın zehirli okları kendine çevirmesi oluyor tabii. "Korkunç olan senin karakterin değil, benim karakterimin senin karakterine boyun eğmiş olmasıdır." Okurken ne kadar sinirlenseniz, Wilde'ı oradan çekip almak isteseniz de içten içe onu ve çaresizliğini, aşkını o kadar iyi anlıyorsunuz ki; kendinize bile zor itiraf edebileceğiniz bir dost kazanıveriyorsunuz. Acı, insanın en iyi öğretmenidir. Wilde, acılarıyla büyüyor ve
İnceleme
2022 15. kitabı
“Hayatımın en büyük dramı nedir, biliyor musun? Ben bütün dehamı yaşamıma harcadım; eserlerime yalnızca yeteneğimi harcadım.” -Oscar Wilde Wilde, döneminde keşfedilmiş ve üne kavuşmuş bir yazar. Cinsel eğilimi nedeniyle toplumdan dışlanmış, ahlaksızlık ile suçlanmış ve 2 yıl cezaevinde kalmıştır. Kitabımız, yazarımızın cezaevindeyken sevgilisi Douglas’a yazdığı sitem dolu mektuplardan oluşuyor. “Senin bana yaptıkların korkunçtu ama benim kendime yaptıklarım daha da korkunçtu.” -Wilde Douglas’a duyduğu aşk ve tutkunun zamanla nasıl acıya ve nefrete dönüştüğünü görüyoruz. Kısaca özetlemeye çalışacağım :) Wilde, evli olduğu halde bir erkekle ilişki yaşamaya başlıyor. Zaten genel olarak felsefesi mutlu olmak değil hayattan zevk almak olduğunu dile getiriyor. Ama bu aşk ve tutku zamanla acıya dönüşerek Wilde’ın hem maddi hem manevi iflasına neden oluyor. Ününü ve servetini kaybediyor. Cezaevine Douglas yüzünden girdiği halde sevgilisinin ona sahip çıkmaması, empati kurmaması, yanında olmaması cezaevinde geçirdiği süreci daha kederli hale getiriyor ve bu yazılarına yansıyor. Aslında birlikte olduğu dönemlerde Douglas ile ilişkisini bitirmeye çalışıyor, sefalete sürüklendiğinin, bu ilişkinin ona iyi gelmediğinin farkında, ama Douglas buna izin vermiyor. Kitabı okurken bütün bunların farkında olup gerçekten ilişkisini kesememesine çok şaşırdığım ve sinirlendiğim zamanlar oldu :) ama ona duyduğu aşk ve tutku duygularıyla hareket etmesine sebep oluyordu sanırım. Sonuç olarak trajedi ustası olan Wilde’ın hayatı da bir trajediye dönüşüyor.. Yazarımız 1900’de Paris’te yoksulluk içerisinde vefat ediyor. Kitapla birlikte Oscar Wilde’ın hayatının son döneminde yaşadıklarına şahit oluyoruz. Okuduğum en içten yazılardan biri olabilir. Sindire sindire okudum mükemmeldi. Wilde’ı

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde