Oscar Wilde
Oscar Wilde (1854-1900): İrlandalı dâhi yazar Victoria döneminde edebi zekâsı, ince alaycılığı ve sıra dışı yaşantısıyla 19. yüzyıl estetizm hareketinin Britanya'daki en tanınmış temsilcisi hâline geldi. Şiir, öykü ve oyunlarının yanı sıra Dorian Gray'in Portresiadlı romanıyla ün kazandı. Dönemin katı ahlak anlayışının sonucu olarak cinsel tercihi nedeniyle yargılanıp iki yıl hapse mahkûm edildi. ReadingZindanı Baladı adlı şiir ve ölümünden sonra De Profundis adıyla yayımlanan uzun mektubu bu sırada yazmıştır. Ciddi Olmanın Önemi ile birlikte en tanınmış oyunları arasında yer alan Önemsiz Bir Kadın yazarın zenginlik ve yoksulluk, aşk ve evlilik, masumiyet ve erdem konusunda dönemin muhafazakâr zihniyetine karşı tavır alışının dikkat çekici bir örneğidir. Oscar Wilde özgürlüğe kavuştuktan üç yıl sonra Paris'te yoksulluk içinde öldü.
104 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1893

97 syf.
10/10 puan verdi
Oscar Wilde'ın okuduğum 3. kitabı olduğu için öncelikle yazardan ve yazarın hayat görüşünden bahsetmek istiyorum, çünkü hakkında artık oturmuş düşüncelere sahibim. Daha sonra ise, bir senaryo olan
Önemsiz Bir KadınOscar Wilde · Karbon Kitaplar · 20195,7bin okunma
Önemsiz Bir Kadın - O. WILDE (Kadınlar birer tablodur. Erkeklerse problem.)
9/10 puan verdi
Adil değilsiniz! Hangi çağda yaşarsak yaşayalım, Milenyum, Yakın Çağ vb hangi ismi verirsek verelim ne iddia ettiğiniz kadar eşit ne de iddia ettiğiniz kadar adil olacaksınız! "Kadın için
Önemsiz Bir Kadın
Önemsiz Bir KadınOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20245,7bin okunma
“Kadınların dünyası fedakarlıklarla örülüdür.”
104 syf.
Puan vermedi
“I—BAŞLANGIÇ: ***Oscar Wilde’ın Hayatı Oscar Wilde (1854–1900), İrlandalı bir yazar, şair ve oyun yazarıdır. Dublin’de doğmuş ve oldukça entelektüel bir ailede büyümüştür. Babası Sir William Wilde,
10/10 puan verdi
<< Oysa insanlar da ağaç gibidir. Ne kadar yükseğe ve aydınlığa çıkmak isterse, o kadar kuvvetle toprağın altına inmek ister kökleri, karanlığa, derinliğe - kötülüğe... >> Bu sözleriyle
Puan vermedi
Aslında "Önemsiz bir adam". Muhteşem bir tiyatro metniydi. Yazar eserinde: ahlak, bencillik, iki yüzlülük ve kadın-erkek ilişkileri üzerinde durmuş. Ancak asıl göze çarpan konu ahlak. Karakterlerin konuşmalarını okuduğunuzda; Ahlak nedir? Ahlak kişiden kişiye göre değişir mi? Ahlaktan bahsederken neden en çok kadınlardan söz edilir? Toplum soyut olan ahlak konusunda neden bu kadar dar kalıp ve net fikirlere sahip?.. gibi düşünceler etrafınızı sarıyor. Okurken eğlendiren, merak ettiren ve oldukça düşündüren bir eser!
104 syf.
8/10 puan verdi
Gönül rahatlığıyla “Önemsiz Bir Kadın” Oscar Wilde’den okuduğum keyifli bir tiyatro eseriydi diyebilirim. Yazar eserinde; ahlak, bencillik, iki yüzlülük ve kadın-erkek ilişkileri üzerinde fazlaca durmuş. Ancak asıl göze çarpan konu ise ahlak. Karakterlerin konuşmalarını okuduğunuzda; “Ahlak nedir? Ahlak kişiden kişiye değişir mi? Ahlaktan bahsederken neden en çok kadınlardan söz edilir? Toplum soyut olan ahlak konusunda neden bu kadar dar kalıp ve net fikirlere sahip?” gibi düşünceler hemen zihninizde beliriyor. Kitabı okurken cidden çok keyif aldım. Kadın erkek ilişkisini diyalogları o kadar güzel ele almış ki okurken hem gülüyorsunuz hem de düşünüyorsunuz üzerinde. Kitabın adı önemsiz kadın olarak geçse de sonunu önemsiz bir adam olarak bitiriyor… Okumak isteyenlere tavsiye edebileceğim bir kitap oldu, keyifli okumalar dilerim :)
Herkes öldürür sevdiğini
8/10 puan verdi
Kitap isimlerinin, kitabı okumadan bizde uyandırdığı o hisse teslim oluşumuzla başlıyoruz esere. Bir kadın nasıl önemsiz olabilir? Bir kadın kim için önemsiz olabilir ? Toplumsal bazda kadınların hepsi önemsiz midir? Erkekler yüce varlıklar kadınlar onlara sadece hizmet etmek için mi yaratıldı? Nerde kadın hakları sözcümüz? Oscar Wilde cesur yürek görevini yaşamına mal etmiş. Yaşamını tercihlerine kurban etmiştir. Onu "diğerlerinden ayıran " herşeyin farkında oluşu sonunu getirmiştir. Tiyatro metni olarak yazılan eserde hayal gücümüzün yazarla işbirliği içinde ilerlemesi gerekiyor. Kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak kabul edildiği ve bu duruma da teslim olmuş kadınların bir arada eğlenceli anlar yaşarken Yeşilçam tadında gelişen olayda ; babası olduğunu bilmediği yüksek sosyeteden beyefendini kendisine önemli bir mevkide görev teklif etmesi ve annesinden koparmak istemesine sessiz kalamayan annenin herşeyi itiraf etmesiyle gelişir. Kısa ,keyifli bir maceraya ortak olmak isteyenler için hızla tüketilebilir.
9/10 puan verdi
Öncellike yazarın dünya görüşü ve bunları kitaplarında işleyiş biçimi çok farklı. Sizi sürekli olarak düşündürüyor hatta karakterler arası diyaloglarda farklı görüşler bir çatışma hâlinde oluyor. Bu tiyatro eserinde de bir grup sosyetenin bir davetteki diyaloglarını, tartışmalarını görüyoruz. Fazlasıyla akıcı, düşündüren bir kitap. Güzel olan yanlarında biri ise tıpkı Dorian Gray’in Portresi’nde olduğu gibi şaşkınlık içinde kalabiliyorsunuz ve sonucu tahmin edemiyorsunuz. Bence etkileyi bir kitap, etkileyici bir yazar. Okumanızı tavsiye ederim. Spoilii kısımm Lady Caroline gerçekten çok gıcık bir kadın, eşine iki yaşındaki çocuk muamelesi yapıyor ve onu aldatmasından korkuyor. Bence güçsüz ve kendine güveni olmayan bir kadın. Bayan Allonby ise bazı konularda bir nebze haklı olmasına karşın çok sivri dilli. Ama Lord Illingworth ile atışmaları keyifliydi. Önemsiz bir kadının Gerald’ın annesi çıkması ve olayların o kadar büyümesi bence çok etkileyiciydi. Ancak o kadar zorluk çekmiş, kırılmış bir kadının “önemsiz bir kadın” olarak değerlendirilmesi de çok acı verici. Ayrıca ne kadar doğru bilemem ama Lord Illingworth’u Dorian Gray’in Portresindeki Lord Henry’ye benzettim. Dünya görüşleri, konuşma ve böbürlenme tarzları bana çok yakın geldi. Hatta iki kitapta da aynı olan bir söz var. Çocukların büyümesi anne babalarını affetmesi falan filan. Bu detay da çok hoştu bence. Neyse çok uzatmak istemiyorum. Sonuç olarak iki kitabı da çok beğendim. Oscar Wilde okumaya büyük bir zevkle devam edeceğim.
Önemsiz Bir Kadın
Önemsiz Bir KadınOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20165,7bin okunma
10/10 puan verdi
Uzun zamandan beri beni bu denli etkileyen bir kitap okumamıştım. Yazarın ustalığına bir kez daha hayran kaldım, altını çizdiğim okadar çok yer oldu ki. LORT ILLINGWORTH ve BAYAN ARBUTHNOT, geçmişe dayanan ilişkileri, gençlik hataları, toplumdan dışlanma, aşağılanma, peki neden tek taraf ödüyor hatanın bedelini sürekli (KADINLAR) erkeklerin hiç mi suçu yok? Tamda bugünümüzü anlatan bir başyapıt olmuş. En çok kimini sevdim, HESTER, karakterine hayran kaldım her bir sözü insanı düşündüren bir karakter oturtmuş yazar. Erkekler için başka, kadınlar için başka yasanız olmasın. (sy 39) Peki kitap'ın ismi neydi
Önemsiz Bir Kadın
başladı evet ama her zaman okuyucuyu son vuruş etkisi altına alır. "Önemsiz Bir Adam" Seni çok sevdim HERTER hoşçakal Tavsiye ediyorum 1k ailesi kitapla kalın...
9/10 puan verdi
"Hiçbir şey umudun ulaşamayacağı kadar uzak olmamalı. Hayatın kendisi zaten bir umut." Oscar Wilde'ın ahlak ve kadın-erkek ilişkilerine dikkat çeken, bol eleştiri içeren satirik türündeki tiyatro metni. Yazar eserde Amerika kültürünü küçümsüyor ve İngiliz Sosyetesine ağır eleştirilerde bulunuyor. İngiltere'de kadına yapılan ikinci sınıf insan muamelesi ve kadının da bunu kabul edişini görüyoruz. Erkeğin kendini üstün görmesiyle savaşmak zorken, kadının erkeği üstün görmesiyle ayrıca savaşmak daha zor benim gözümde. Yazar da bu iki durumu alaycı bir dil kullanarak vurgulamış. Zenginlik, aşk, evlilik konularının muhafazakar kesimdeki karşılığına tavrını ortaya koymuş. Oscar Wilde'ı ilk olarak romanı
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in Portresi
yle tanımıştım. Daha sonra bu romanı yazan bir yazardan felsefe türünde hiç beklemediğim derecede güzel bir anlatımla
Sosyalizm ve İnsan Ruhu
Sosyalizm ve İnsan Ruhu
adlı kitabı okudum. Son olarak tiyatro türünde de dilini çok beğendiğimi söylemek istiyorum. İlk sahnede "önemsiz bir kadın" derken son sahnede "önemsiz bir adam" diyerek bitiriyor eseri Wilde. Okunmaya değer. İyi okumalar.

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.