Oscar Wilde

Önemsiz Bir Kadın - O. WILDE (Kadınlar birer tablodur. Erkeklerse problem.)
2022 65. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2022 09:52
Adil değilsiniz! Hangi çağda yaşarsak yaşayalım, Milenyum, Yakın Çağ vb hangi ismi verirsek verelim ne iddia ettiğiniz kadar eşit ne de iddia ettiğiniz kadar adil olacaksınız! "Kadın için
Tiyatro
Önemsiz Bir KadınOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20246,7bin okunma
2025 73. kitabı
Okunma: 11 Mart 2025 09:44
Oscar Wilde'ın okuduğum 3. kitabı olduğu için öncelikle yazardan ve yazarın hayat görüşünden bahsetmek istiyorum, çünkü hakkında artık oturmuş düşüncelere sahibim. Daha sonra ise, bir senaryo
Herkes öldürür sevdiğini
2024 11. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 21:07
Kitap isimlerinin, kitabı okumadan bizde uyandırdığı o hisse teslim oluşumuzla başlıyoruz esere. Bir kadın nasıl önemsiz olabilir? Bir kadın kim için önemsiz olabilir ? Toplumsal bazda kadınların hepsi önemsiz midir? Erkekler yüce varlıklar kadınlar onlara sadece hizmet etmek için mi yaratıldı? Nerde kadın hakları sözcümüz? Oscar Wilde cesur yürek görevini yaşamına mal etmiş. Yaşamını tercihlerine kurban etmiştir. Onu "diğerlerinden ayıran " herşeyin farkında oluşu sonunu getirmiştir. Tiyatro metni olarak yazılan eserde hayal gücümüzün yazarla işbirliği içinde ilerlemesi gerekiyor. Kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak kabul edildiği ve bu duruma da teslim olmuş kadınların bir arada eğlenceli anlar yaşarken Yeşilçam tadında gelişen olayda ; babası olduğunu bilmediği yüksek sosyeteden beyefendini kendisine önemli bir mevkide görev teklif etmesi ve annesinden koparmak istemesine sessiz kalamayan annenin herşeyi itiraf etmesiyle gelişir. Kısa ,keyifli bir maceraya ortak olmak isteyenler için hızla tüketilebilir.
Önemsiz bir kadından önemsiz bir adama...
2026 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 19:04
Oscar Wilde'den okuduğum üçüncü bir eser. Oscar Wilde yine bu eserinde de insanı şaşırtmayan bir anlatım ile karşımıza çıkmakta harika üslubu ile toplumsal bir çizgide yazdığı muhteşem bir eser. Bu küçük ama işlevsel küçük tiyatro eserinde kadın erkek bakış açısını ele alındığı ve toplumsal eleştiride bulunduğu bir kitaptır. Kadınların, erkekler tarafından eşit görülmediği, kadınların hor görüldüğü, kadın baskıcı topluma bir eleştiri sunulmaktadır. Küçük diyloglarla başlayan, eserinde hep kadını yücelten bir anlatım vardır. Hester ve Arbuthont güçlü kadın özellikleriyle ön plana çıkartırılmıştır. Kadının her şeyi affetmesini bekleyen erkeler karşı aslında kadının affetmemesi gereken bir çok şeyin olduğunun da altını çizmektedir. Kadının toplumu aykata tutan yegana bir varlık olduğunun altını çizerek yüceltmistir. Aynı zaman da yazar Victoria dönemin alt üst sınıfına da eleştiri de bulunmaktadır. Üst sınıfın alt sınıfı hor görmesinin yanlış ve yobaz olduğunun da altını çizmektedir. Üst sınıf kendini hep iyi yönleriyle orataya çıkartıp toplumdaki aksaklıkları önemsemeyen, toplumun sorunlarına karşı duyarsızlığını da eleştirmektedir. Söz verip sözünün arkasında durmayıp kadını bir köşeye atan, onun çektiği sıkıntıları görmemezlikten gelen erkek topluluğunu da yine gözler önüne sermektedir. Oscar Wilde gerçekten okunmaya değer bir yazardır. Bu yüzden kesinlikle her eserin okunması gerektiğini düşünüyorum. Okumak isteyen herkese iyi okumalar dilerim.
2024 5. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2024 01:13
Oscar Wilde
Merhaba ilk defa tiyatro metni bir kitap okudum korktuğum gibi olmadı çok severek okudum.Başlarda benim için takip etmeyi zorlaştıracak bir karakter yoğunluğu olsa da hikaye ilerleyen sayfalarda asıl odağına yoğunlaşıyor. "Önemsiz bir kadın" ile başlayan perdeler, "Önemsiz bir adam" ile kapanıyor. İlgi çekici ve keyifli bir okuma oldu. Mutlaka okunması gereken bir kitap bence, hem kadın erkek ilişkilerine bakış için, hem de o tarihte Avrupa'nın ahlaki değerlerini görmek için "Ahlaktan bahsederken neden en çok kadınlardan söz edilir?"o
2025 32. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 19:19
Sevgi tabi, şu dünyada kalmamızın, nefes almamızın tek yolu...ne hayatlar kurtarır, ne zindanlardakini çıkartır...o kadar büyük bir şey... Fakat öyle bir şey de var ki en az sevgi kadar güçlü ve en az sevgi kadar tehlikeli, bazen de hayatta tutan bu duygu oluyor, nedir o? NEFRET Biraz spohi içerir :-) Bir genç sevgiyle hayatta kalır, annesine aşıktır ve hayatına giren mükemmel bir genç kadın, o kadar mükemmel ki ... Ömrünün geri kalanının yanında yer alacak o şiir gibi kadın... Annesi de ona aşıktır, evladına: evladı ondan bir şey ister ama öyle bir şey ki ... Oysa kadının travmasıdır o kişi, nefret ettiği kişidir. Ama nasıl bir nefret....işte kadını hayatta tutan da buydu... şimdi o nefret ettiğiyle nefret duygusunu nasıl yitirecek? Zaten onu şimdiye kadar var eden, hayatta tutan bu değil miydi? Evladına verdiği hayat, sevgi, bu nefret ettiği kişinin sebebinden kaynaklanan sonuç değil miydi? Sevmek güzel ama, çok tehlikeli...çok tehlikeli...hayat da kurtarabilir hayatı da yok edebilir... .......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum.......
2021 26. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2021 02:18
Aslında "Önemsiz bir adam". Muhteşem bir tiyatro metniydi. Yazar eserinde: ahlak, bencillik, iki yüzlülük ve kadın-erkek ilişkileri üzerinde durmuş. Ancak asıl göze çarpan konu ahlak. Karakterlerin konuşmalarını okuduğunuzda; Ahlak nedir? Ahlak kişiden kişiye göre değişir mi? Ahlaktan bahsederken neden en çok kadınlardan söz edilir? Toplum soyut olan ahlak konusunda neden bu kadar dar kalıp ve net fikirlere sahip?.. gibi düşünceler etrafınızı sarıyor. Okurken eğlendiren, merak ettiren ve oldukça düşündüren bir eser!
Önemsiz Bir Kadın / Önemsiz Bir Adam
2024 14. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2024 13:25
Oscar Wilde'ın 4 perdeden oluşan tiyatro eseri. "Önemsiz Bir Kadın" ilk defa 19 Nisan 1893'te Londra Haymarket Tiyatrosunda oynanmış. 19. yy İngiliz Kontluklarında geçmektedir. Oyunun konusu ise; *cinsiyet kavramı: kadın-erkek ilişkileri, kadınların ve erkeklerin birbirine, ilişkilere, evliliğe bakış açısı *sınıf farklılıkları: zengin ve fakir, soylu ve sıradan kesim arasındaki farklılıklar, sosyete hayatı, ve *ahlak kavramının irdelenmesi olarak söylenebilir. Kitap ilk kısımda sohbet olarak ilerliyor. Kişilerin birbirleriyle entelektüel diyebileceğimiz tarzda, tartışma havasında konuşmalarıyla geçiyor. Oscar Wilde eserin içine bol bol aforizma, özdeyiş, motto serpiştirmiş diyebilirim. Hatta bazen kişilerin diyalogları direkt aforizma üzerinden ilerliyor. İkinci kısımda ise babasının kim olduğunu öğrenen bir çocuğun ve annenin hesaplaşması, evlilik, ahlak ve erdem kavramları irdeleniyor. "Önemsiz bir kadın"la başlayan kitap, "önemsiz bir adam"la son buluyor. Oscar Wilde'nin edebi tarzını ve üslubunu beğendiğim için bu kitabını da beğendim. Felsefi ve toplumsal kavramları irdeleyip eserlerinde konu edinmesi gayet dikkat çekici.
19.yüzyıldan 21.yüzyıla..
2024 41. kitabı
Tiyatro metinlerinde verilen figürler aklımın bir köşesinde hep birileriyle bağdaşır ve erkek karakter direkt olarak başka bir figür olan Dorian Gray ile eşleşti.. Hatta kitap,
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in Portresi
kitabının devamı olsaydı asla yadırgamazdım. Geçmişten geleceğe yapılacak yolculuk bile kitapta bir şeyleri değiştirmezdi.. Kitap geçmişte yazılmış ama günümüzde de yaşanmaya devam eden bir konuyu ele alıyor. Dahası eserde yer alan kadın figürler, eşitlikle ilgili yorumlar yaptığı için bir başka kadını bağnaz olarak nitelendiriliyor. Kadınlar arasındaki bu gerilimin her dönemde yaşanması bizi diğer insanlara karşı her dönemde savunmasız bırakabiliyor. Ayrıca kitapta , toplumun, insan ilişkilerinde nasıl iki yüzlü davrandığı da gözler önüne serilmiş. Aslında kitap cinsiyetler üzerinden bir ilerleme kaydetmiş fakat mesele her zaman bundan fazlasıdır fakat kadınların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü gerçeği de değişmiyor. Fikrimce okuyan herkes altını çizdiği cümlelerin en az birinde bunu görecektir. --Benim itibarım zedelendi, onunki zedelenmedi. Hepsi bundan ibaret. Bir kadın ve bir erkeğin alışılageldik hikayesi; alışılageldiği gibi, hep yaşandığı gibi olan. Sonu da aynı sıradan son. Kadın acı çeker. Erkek özgür kalır. (s.88) --Evli erkeklerin hemen hepsinin gözünden hüzün akıyor. (s.29) Kadın yaptığı zaman "ahlaksız" denen, erkek yaptığı zaman "ama o erkek" denen bir dönemde yaşadığımız için kitap, gündemdeki bir haberi okumak gibi hissettirdi. Oldukça akıcı bir dille yazılan bu eser, başlarda sıkıcı da olsa ilerleyen sayfalarda içine çekiyor. Dili ağır kitaplara bir eşlikçi olarak okunabilir.
Önemsiz Görünenlerin Sessiz Zaferi
2025 2. kitabı
İkiyüzlülüğün aristokrat salonlarında parıltılı sözlerle süslendiği bir dünyada, gerçeğin ne kadar dayanılmaz olabileceğini düşündünüz mü hiç? Görünüşlerin ve toplumsal maskelerin ardında saklanan

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde