Hayatta Kal ve Buna Değecek Bir Anlam Bul
2021 40. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2021 13:47
Kitabı okurken yazarın yaşadığı kamp ortamı ve göremediği, haber alamadığı karısı ile ilgili cümleleri üzerine yazılmıştır: Uyku yok gözlerimde 'Toplama Kampı'nın ayaz kaplı kış sabahında. Yırtık, ıslak botlarımla kar üstünde yürürken, eridi bedenim ciddi anlamda zayıfladım da. Bugün, belki yarın ölüme yürüyor olacağım, 'Gaz Odaları' çok yakın. Edilen küfürler, tekmeler kimin umurunda. Yaşamı sürdürmenin çok da anlamı yok aslında, seni bir kere daha görme ihtimali dışında... Zihnimde bir 'Dolunay', zihnimde bir 'yıldız yağmuru', 'ayışığım' akıyor tüm göklerden aşağıya doğru, aydınlatıyor ölüm kaplı tahta barakaları... Kangren olsa da parmaklarım, bir an için sımsıcak seni düşleyen tüm bedenim. İNCELEMEM II. Dünya Savaşı'nda en fazla yaşama mal olmuş Nazi toplama kampları arasında yer alan ve hayatta kalma oranının 28'de 1 olduğu Auschwitz'den sağ çıkmayı başaran bir nörolog, psikiyatrın gerçek hikayesi. Kapolar, SS Subayları, Gaz Odaları, fırınlar, insanlığını yitiren kitleler ve hala Aziz olarak kalabilen azınlık. Soğuk kış şartları, yetersiz beslenme, aileden haber alınamadan geçen yıllar, sonu görünmeyen savaşta tahta barakaların ufuklarında belirsizliğin yıkımı... Herşeye rağmen insanın verili koşullar altında tavrını seçebilme özgürlüğü olduğunu savunmakta yazar. Ve bu hayatta kalabilme direncini gösterebilmek, seçilen bir anlama tutunmaya bağlıdır. Anlam arayışı hayatın temel motivasyonudur. Ve hayat en sefil koşullar altında bile anlamlıdır. Önemli olan herhangi bir durumda en iyisini yapabilme iradesi, ızdırabı kazanıma, zafer hikayesine çevirebilme gayretidir. Frankl, insan ruhunun meydan okuma gücünü hafife almamamız konusunda da ısrarcıdır. Logoterapi'nin de kurucusu olan yazar insan varoluşunun özünü sorumluluk duygusunda bulur. Kesinlikle okunmasını tavsiye ettiğim sayılı eserler arasındadır. Kitap, hayata dair ciddi bir deneyim sunmaktadır.
Hayat
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma