Moğol İstilâsına Kadar TÜRKİSTAN
2021 83. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2021 18:34
Türkistan büyük ve önemli bir coğrafya. Tarih içinde önemini her zaman korumuş, bugün de önemi bilinen bir yer. Türkistan'ı alanının uzmanından -belki de en otoriter isminden- okumak ço daha faydalı oldu. Kitabın girişinde kullanılan kaynaklar ayrıntılı bir şekilde verilmiş. Sonrasında Türkistan coğrafyasındaki yerler hakkında bilgiler verilmiş. Bunlar onlarca sayfayı tutacak şekilde verilmiş. Akabinde Türkistan coğrafyasının İslam ile tanışma ve İslam'ın coğrafyaya girişi ele alınmış. İlerleyen bölümlerde Türk devletlerinin coğrafyadaki oluşumları ve birbiri ile mücadelelerine değiniliyor. Sonrasında Moğolların ortaya çıkışı ve Türkistan'ı işgal etme sebepleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş. Son olarak ise Cengiz Han ve sonrasındaki Moğollar hakkında bilgiler verilmiş. Kitabı seri şeklinde düşünebiliriz. Yakın zamanda Türk Tarih Kurumu Yayınlarından çıkan aynı yazarın "Moğol İstilası Sonrası Türkistan" kitabı bu eserin devamı. Zaten yazar da son satırlarında kitabın devamı niteliğinde bir eseri daha hazırlaması gerektiğini vurgulamış. Alana ilgisi olanların mutlaka elinin altında bulunması gereken bir kitap. Tavsiye ederim.
Tarih
Moğol İstilasına Kadar TürkistanWilhelm Barthold · Kronik Kitap · 201795 okunma
Bahsettiğiniz diğer kitap bu eserin devamı mı yoksa farklı bir adı mı? Biraz araştırdım da aynı kitap gibi duruyor.
Ömür Berat ÇALIK
Ben bu incelemeyi yaptığımda TTK’dan çıkan kitabı bu kitabın devamı sanmıştım fakat iki kitap da aynı sadece isimleri farklı.