Sarıca ayının 4.betiği (2021 yılında okuduğum 82.betik)
2021 82. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2021 16:53
Türkiye’de destansı fantastik türünün en iyi kalemlerinden biri olan Çağlayan Yılmaz, Oğuz Kağan Destanı'nı romanlaştırarak "Karanlık Dünya" serisi olarak okurlarının beğenilerine sundu. Son betiği de serinin ilk betiği gibi akıcı, heyecan ve merak uyum içinde dans ediyor. Sıkılmanın nedeni; Ayça Mutlucan'ın Gökbörü ve Oğuz Kağan romanını sevdiğim için aynı şeyleri tekrar okudum. Gökbörü ve Oğuz Kağan romanından farklı yönü ise Turşkan Han karakteridir. Turşkan Han, vampir ve erbörü melezi olarak ölmesi yerine yaşayıp Abakan (Hakas-Tuva-Altay) Türkleri'nin atası olarak anılması daha makuldur. Karakteri öldürmek yerine onu iyileştirmesi daha mantıklıdır. Başkırt Türkleri, Kıpçak Han'a biat etmesi belki de kalem farkında olmadan Başkırt Türkleri zamanla Ogur Türkçesi bırakıp Kıpçak Türkçesi'nin Başkırt şivesi konuştuğunun farkında olmayabilir. Kara-Şit adı Türkçe-Süryanice karışımı olup onun yerine Başkırt Türkleri'nin efsanevi kağanı URAL BATIR adını kullansaydı daha doğru olurdu. Gökbörü ve Oğuz Kağan ile Karanlık Dünya serisi birleştirilip Ayça Mutlucan'ın kurgusu merkezli olarak yeniden yazılsaydı. Bu biraz imkansız görünse de bu iki eserden Gökbörü ve Oğuz Kağan romanı öneriyorum. Belki de Oğuz Kağan konusunda yazılan romanlardan bana ağır bastığı için öneriyor olabilirim. Ayça Mutlucan da Çağlayan Yılmaz da değerli kalemlerdir. İkisi Türk Destansı Fantastik Edebiyatı'nın en güçlü kalemleridir. #BetikEli #KaranlıkDünya #AtalarCengi #ÇağlayanYılmaz #PanamaYayınları #Kitapyorumu #Fantastik #OğuzKağanDestanı #İtbaraklar #TürkMitolojisi #DestansıFantastik (#EpicFantastic) #Kitaptutkusu #OkudumBitti #Bookstagram #Bookstagramer
Atalar CengiÇağlayan Yılmaz · Panama Yayıncılık · 2016661 okunma