·305 syf.····Okunma: 15 Eylül 2021 01:24 ''Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu tek ve son söze bağlı: Hayır...''
Dar Zamanlar üçlemesinin son kitabı Hayır, bu kez Aysel'in anlatımıyla ilerliyor. Bir gününe şahit olduğumuz Aysel, iç konuşmalarıyla geçmiş ve şimdi arasında gidip geliyor. Yazarın bilinç akışı tekniğini kullandığı kitapta, geriye dönüşler, anılar, anlatıcıların farklılaşması sıkça karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda gerçek ile düşsel kavramlar da bir arada bulunuyor. Bu da okumayı biraz zorlaştıran etkenlerden, zira okurken ne o an yaşanıyor, ne gerçek kavramak biraz güç olabiliyor.
Üçlemenin ilk kitabı Ölmeye Yatmak'ta Cumhuriyet'in ilk yıllarında henüz küçük bir kız çocuğu iken karşılaştığımız Aysel, Hayır...'da artık 60'larında. Yaşadığı yalnızlık, geçmişe dönüşleri son derece gerçekçi şekilde dile getirilmiş. Buna rağmen bir başkaldırı da söz konusu. 1980'ler Türkiyesinde siyasi çalkantılara, aydınların karşı karşıya kaldığı zorluklara ve ikiyüzlülüğe net ve cesurca sergilediği karşı duruşunu okuyoruz kitapta.
Hayır... ile birlikte Dar Zamanlar üçlemesinin sonuna gelmiş oldum. Bu üç kitap, Adalet Ağaoğlu ile tanışma kitaplarım oldu. Cumhuriyet'in ilk yıllarından 1980'lerin sonuna kadar çizdiği Türkiye portresi, toplumsal ve siyasal olaylara sunduğu gerçekçi bakışı ve yaşanan zorlukları Aysel'in ekseninde tüm canlılığıyla sunmasını çok sevdim.