Öykü okuma isteğimden dolayı şans verdiğim bu kitabı, tüm gayretime rağmen yarım bırakıyorum zira elimdeki diğer kitaplara ayırmam gereken zamanı gasp ettiğine kanaat getirdim. Kitap sekiz öyküden oluşuyor ve ilk (aynı zamanda tek ilgi çekici) öyküsü dışında kendimi kaptırarak okuduğum hiçbir öykü bulamadım. Altıncı öykünün ortasında ise kitap benim için bitti. Freud'un "tekinsiz" kavramını oluşturmasına zemin hazırlayan, aynı zamanda benim gözümde kitabın mihenk taşı olan "Kum Adam" öyküsü güzeldi. Onun dışında öyküler genel olarak, kara büyüler, hayaletler, umacılar üzerine kurulu ve Hristiyan inancına has dinibütünlük örnekleri ön plana çıkarılmış. İnanca ters işlere girişenlerin ise başları belaya giriyor, dinibütün Hristiyanlar sonunda galip geliyor falan. Bunun yanında, Peygamberimize de bir öykü içinde (Haşa) sahte peygamber olarak değinilmiş, bana göre eziklik örneği sergilemiş yazar. Sonuç olarak, birkaç güzel betimleme için okunabilecek bir kitap değil, değerli zamanınıza yazık bence.
Gece TablolarıE. T. A. Hoffmann · Can Yayınları · 201251 okunma
Yani adam Hristiyan, ne yapacaktı? Kelime-i şehadet mi getirecekti? Sen bir öykü yazsan mesela içinde Hindularla ilgili bir bölüm olsa Hindu tanrılarından gerçek tanrılar olarak mı bahsedeceksin?
Post Mortem
Mesele hitap şeklin. Sana özellikle, göze sokar gibi SİZ diyorum hala bana senli benli cevaplar yazıyorsun. Neyse ki az buçuk saygı kırıntısını, "hassaslığınız" kelimesi üzerinden sergilemişsin, aferin ;) Kaç yılında yazıldığı beni bağlamaz, çokça Hristiyanlık güzellemesine maruz kalmaktan mütevellit zaten kitabı beğenmedim, üstüne üstlük değerlerimin aşağılanmasını görmek de hoşuma gitmedi. Bütün bunlar bir araya gelince, "eziklik" kelimesini kullanmayı kendime hak gördüm. 1800 bilmem kaç yılında yazılmış kitabın bilmem kaç yılında ölmüş yazarını savunmaya geçeceksen fazla uğraşma, dava benim açımdan zaman aşımına uğradı bile :D Bana hitap ve saygı kısmına gelince... Sen kimsin ki senin saygına ihtiyaç duyayım be adam? Senin gözünde anonim görünsem de temsil ettiğim kurum senin boyunu aşar, bunu kimsenin gözüne sokmaya ihtiyacım yok sadece. Bu da böyle biline. Haydi şimdi Gece Tabloları kitabını da sıkıca göğsüne bastırıp, seninle birlikte kitabı beğenen ekibin arasına katıl.