···Okunma: 08 Temmuz 2021 22:03 Stefan Zweig'in Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan Sahaf Mendel adlı kitabı üç öyküden (Sahaf Mendel, Görülmeyen Koleksiyon ve Unutulmayacak Bir İnsan) oluşmaktadır.
Sahaf görmemiş birisine sahafı anlatmak biraz zor olabilir (sahaf duymamışlar var da, burada duymayan yoktur diye düşünüyorum). Gidenler biliyordur, bazılarının içine girmek bile zordur. Küçük dükkanlar olduğu gibi büyük dükkanlar ve depolardan da oluşan sahaflar bulunabiliyor. Raflardan yerlere , köşelere, tepelere, merdivenlere taşmış, atılmış kitaplar görülebiliyor. Örneğin, İstanbul Taksim'de Aslıhan Pasajı, sahaflara 'hepsi bir arada' tarzında bir yer de sağlayabiliyor, lakin sadece burası da değil, İstanbul'un farklı semtlerinde çok sayıda sahaf da bulunuyor.
Zweig da bir kitap tutkunu olan Jakop Mendel'i, Sahaf Mendel'de anlatıyor. Anılar denizindeki dalgalardan çıkartarak durgun deniz yüzeyinde okura gösteriyor. O, 'kitap sihirbazı, simsarı, sahafı ' diyerek Mendel ve yaşamına odaklanıyor. Mendel'in boyu, saçı, gözlüğü, sakalı, kitap okurken yaptıklarını ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Mendel, kitapların künye kısmını olduğu gibi hafızasında kazıyarak tek dünyası kitap olan bir kişidir. Onun dünyası küçük bir yerdir; gerçek dünya ise onun dünyasında yoktur. Lakin gün gelip o gerçekle karşılaştığında hayatın o soğuk yanı da yüzüne çarpar. Zamanın içinde yürürken o zamanın getirdiklerini görmez. O görmedikleri de onun kaderi olur.
Görülmeyen Koleksiyon'da Zweig, savaşın olduğu zaman diliminde, enflasyon yüzünden paranın değerinin yitirmesini bir resim koleksiyoncusunun üzerinden anlatıyor. Okuru bir koleksiyoncu ve bir aile ile tanıştırıp acı ve hüznü gösteriyor.
Unutulmayacak Bir İnsan'da ise, bir kişinin sıkıntısını gidermek için yardıma ihtiyacı olan kişilere karşılıksız el uzatması durumu anlatılıyor.
Zweig bu küçük hikayelerde hayatın içinden yine bir kesit sunuyor. Özellikle ilk iki hikaye keşke daha uzun olabilseydi.
Okuduğum baskı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Gülperi Sert çevirisidir. Gülperi Sert çevirilerinde görmeye alıştığım sayfa altlarına dipnot eklemek burada da mevcut. Dipnotlar konuyu daha anlamlı kıldığı için 'Gülperi Sert' tercümelerini daha beğenerek ve tercih ederek okuyorum. Ona da ayrıca teşekkür ederim.
Bu kitabı 8 Temmuz 2021 tarihinde okudum. Bu yazı ise 26 Eylül 2021 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi. Tavsiye ederim.