2021 127. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2021 12:31
Kitap iki kısma ayrılıyor. Birinci kısım: Uzlaşımsal Yol, İkinci kısım: Teorik Yol. Birinci kısımda ne yaptığını Tura kendi cümleleri ile şöyle anlatıyor: " Bu kısımda konversiyon histerisinin bir fenomenal bilinç hastalığı olarak ele alınabileceği ve bu konversif semptomlar sırasında beyinde ne gibi nöral olaylar geçtiğini saptayabilirsek fenomenal bilinçle beynin çalışması arasında bir ilişki kurabileceğimiz fikrinden hareket ettim." Bu yolda oldukça ilginç tezler ortaya atıyor Tura. Freud'un bastırmak dediği psikolojik olayın bir dikkat mekanizması a dayanıyor olabileceği fikri gibi birçok düşünceyi irdeliyor ve bilinç gerçeğine ulaşmaya çalışıyor. İkinci kısımda ise bilinç problemine daha çok teorik yaklaşıyor. İkinci kısımda en ilgimi çeken konu başlığı 'özgür irade' oldu. Zira bu aralar özgür irade üzerine okumalar yapıyorum. Tura'ya göre gündelik yaşamda inandığımız konularda ciddi şekilde yanılgaya düşmüş, fenomenal bilinci olsa dahi özgür iradesi olmayan biyolojik otomatlarız. Kitap burda yazıp çizdiklerimden çok daha teknik ve karmaşık, ne de olsa konu 'bilinç'. Beklenilen bir karışıklık ve zorluk bu. Bilinç üzerine okumalar yapıyorsanız, ilginizi çekiyorsa muhakkak öneriyorum bu kitabı. Eğer Tura'nın bilinç kavramını tamamen okumak istiyorsanız sevgili @teorikokur 'un önerdiği okuma sıralamasını buraya bırakacağım: 1) Histerik Bilinç 2)Madde ve Mana 3)Beynin Gölgeleri 4)Zor Problem: Bilinç
Psikoloji
Histerik BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 200762 okunma