Tehanu
2021 17. kitabı
Yerdeniz serisinin 4. kitabını da sonunda bitirdim. Bitirmem zaman aldı çünkü bana göre kitap diğerleri kadar akıcı değildi. Ayrıca içinde Atuan Mezarları'nda veya En Uzak Sahil'de olduğu gibi soluksuz okuyabileceğim bir macera yoktu. Kitap sanki yerdenizden farklı ama yine de ona bağlı, fantastik yanı yok denecek kadar az olan bir kitap. Fantastik yanı az olsa da Yazarın düşüncelerini, anlatmak istediklerini sevdiğimden, içindeki olayın nereye bağlanacağını merak ettirdiğinden okumaya devam etmemi sağladı. Atuan Mezarları'nda ismi Tenar olan bir kız vardı. Onu En uzak Sahil kitabında göremedik ama bu kitapta Tenar kendini tekrar gösterdi. Fakat bu sefer farklı bir adla ve kendini arayan bir kadın olarak. Tehanu, bir kadının ve erkeğin kendi değerlerini bulmalarını anlatıyor. Kadın ve erkek olmak nelere bağlı? Cinsiyete verilen değerler nereden geliyor? gibi ve bunlara benzer sorular sorduruyor. Tenar ve Çevik Atmaca'nın yarım kalan hikayesi bu kitapta tamamlanıyor galiba. Sonu kesin olmamakla birlikte güzel bir yola doğru gidiliyor. Bu hikayede onlara eşlik eden bir kız çocuğu da bulunuyor. İsmi Therru. Yüzünün yarısı yanmış bir kız çocuğu. Aslında hikayenin en önemli kişisi. Bu üçlü, diğer kitaplara göre bambaşka bir olayın içindeler. Büyü yok, deniz yok, rüzgar yok, adalarda geçen koşuşturmalı maceralar yok, ejderhalar da yok ama bağlantısı var ve bu bağlantı kitabın ana konusunu oluşturuyor. Koşuşturmasız bir kendini arama yolculuğu bekliyor bizi
TehanuUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20172,705 okunma