2021 40. kitabı
Gemici masalı diye okuduğumuz sürece kolay, içindeki ezgiyi farkedebilirseniz macera ve felsefeyi birleştiren zor bir roman Moby Dick. Romanda yer alan her bir karakter de simgesel. Ayrıca yer alan her isim bilinenden fazlası. İnsan derinlikli bir okuma sonunda dedektif gibi karşısına çıkan sembollerin izini sürmek zorunda hissediyor kendini.Bu da kitabın akıcılığına darbe vuruyor. Bizlerin bugünkü yaşantımız için belki de fazlasıyla basit bulabileceğimiz ve hatta gülüp geçeceğimiz simgeler, Moby Dick romanında umulmadık bir gerçeklik kazanıyor. Yazar evrensel meseleler üzerine yapılan felsefi bir tartışmaya girişiyor. Ancak tartışmayı derinleştirmeden, iyilik-kötülük çatışmasını irdelemeden söyleyeceklerini hikayenin içindeki olayların gelişimiyle anlatıyor. Moby Dick denizi her yönüyle anlatan, okurken kendinizi bir gemide hissedeceğiniz ve denizi bütün ayrıntılarıyla sindireceğiniz, bazen tuzun kokusunu, bazen dostluğu, iş bölümünü, ortak mücadeleyi ve bir arada yaşamı özümseyeceğimiz roman. Yenilmişlik duygusunun bir insanın düşüncelerinde yarattığı tahribatı anlatan en güzel romanlardan biridir. İntikamın insan ruhunda yarattığı tahribatın sözcüklere dökülmüş halidir. Büyük kötülüklerin nezaketle yapıldığı günümüzde artık intikam yeminleri ulu orta yapılmıyor, ama kıskançlık gibi, olabildiğince gizlenen kötü bir duygu olarak kabul ediliyor. Kendini bir amaca adamış Kaptan Ahab’ın, içini kaplayan korkunç kin ve öç alma arzusuyla hem tanrıyla hem insanlarla hem de çevresiyle nasıl bağını kopardığını anlamak için okunası bir romandır.Günümüz insanının ilahi adalete inancını kaybettiğinin güzel bir örneğidir, metaforlarla doludur bu kitap.
Moby DickHerman Melville · Yapı Kredi Yayınları · 20217,3bin okunma