Puan vermedi·481 syf.····Okunma: 02 Ekim 2021 20:03 Kitap bir profesörün İstanbula gelişiyle başlıyor .Buraya gelmesinin bir nedeni vardır: Şile açıklarında kemanıyla serenad çalmak...
Bu profesörün gelişi kimi kesimde tedirginliğe yol açar,tarihin kara lekesi olarak geçen Struma gemisi faciasını kurcalayacağını düşünürler.
Kitabın baş karakteri Maya adında bir kadındır ,bu profesörün hikayesini merak ederek araştırarak öğrenme yoluna gider,bu araştırma onu ailesi hakkında da yıkıcı bilgiler edinmesine yol açar.
Hiç bir hükümetin iktidarın masum olmadığını söylüyor kitap,yoksa Struma gemisinin bekleyişine neden cevap vermemiştik?
Kırım Türklerinden Mavi Alayın Sovyetlerin eline geçmektense kendilerini Drau Nehrinin buz gibi sularına atarak intihar edişinden,
İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin isim değiştirmek hatta din ve milliyet değiştirmek zorunda olduklarını ,Türkiye’nin de hep bu tarihi olaylarda o insanlar için bir umut olduğunu anlatıyor.
Almanya’daki Adolf Hitler baskısından kaçan yahudilerin ülkemize gelerek üniversitelerin temellerini attığını bilmiyordum .Albert Einstein’in Türkiye’ye yazdığı mektubuna da yer vermiş yazar,mektuptaki konu 1933 te Almanya’daki yahudi profesörlerin Türkiye de kabul görmesi isteğiydi.Mektubu Atatürk’e mi Türkiye adına mı yazdığı konusu ise net değil mektup ekselansları diye başlıyor çünkü.Bu istek reddedilmiş gibi görünse de sonrada kabul görmüş.
Kitap bizi araştırmaya itiyor ,merakta bırakıyor.
Ama asıl konu Struma gemisinin ölüme gidişi...Ya da batırılmaya gidişi...Struma gemisine sahi ne olmuştu?