Puan vermedi·864 syf.····Okunma: 25 Eylül 2021 14:18 Kitap, J.J. Rousseau'nun Émile adında hayali bir erkek çocuğunu yetiştirmesini dönem dönem anlatıyor. Eğitim adına yazılmış en iyi kitaplardan olan Émile , çocukluk yıllarından itibaren yetişkinliğe dek Émile'nin hayatının evrelerini, gelişim özelliklerini anlatırken ve her evrede nasıl "iyi" bir eğitim verileceğine dair öneriler içeriyor. Kitabin bölümleri :
-Birinci Bölüm: Doğuştan İlk Çocukluk Çağının Sonuna Kadar
İnsan dünyaya iyi olarak gelir. Ancak kendisi de dahil olmak üzere tüm canlıların ve cansız varlıkların temiz kalmasına izin vermez. Siradanliktan uzaklaşır. Rousseau'nun natüralist ve özgürlükçü felsefesi eğitim anlayışında da gözlenir. Eğitimin de doğal ve özgür olmasını savunurken bu karakterde vatandaş geliştirilmesini öğretiler. Eğitimin öncelikli amacı çocukların kariyer planlamasından önce iyi insan yetiştirmek olduğunu savunur. Çocuk, toplumun ihtiyaçlarına göre değil, kendi ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak büyütülmelidir.
-İkinci Bölüm: Konuşan Çocuk Çağı
Aileler çocuklara yaklaşırken soğukkanlı durmalıdır. Çocuğun başına gelen olumsuz olaylarda panik yapmak, onun olaya bakış açısını daha da kötüleştirecektir.
-Üçüncü Bölüm: İlk Gençlik Çağı
İnsanın zekası sınırlı olduğundan, diğer insanlarin becerilerini fark edemeyebilir. 13 yaşında olan çocuk, dış dünyaya karşı oldukça ilgilidir, meraklıdır.
-Dördüncü Bölüm: Buluğ
Kişiliğin oluşma evredir.cocukluk bitmek üzere olduğunda çeşitli krizler ve buhranlar görülebilir. Çocuğun mizacinda belirgin değişimler görülür.
-Beşinci Bölüm: Genç Adamın Hayata Girişi
Evlilik ebeveynlerin rehberliğinin de sona ermesi demektir. Kitap da bu noktada rehberligi sonlandırıyor.
Kitabin özellikle birinci bölümü fazlaca pedagojik bilgi içerir. Çocuk ve ebeveyn arasındaki bağın oluşumunda John Bowlby'nin bağlanma kuramıni anımsatır. Ayrıca çocuklara yönelik davranışlar bakımından Adler'in, çocukluk yaşantılarının önemi bakımından Freud'u, yeteneklere vurgu yapması bakımından Daniel Golman'a, yaparak yaşayarak öğrenme stratejisi bakımından modern eğitim sistemlerini, John Dewey temelli egitim sistemini hatırlatır. Özetle ; doğa Rousseau eğitimi, doğa durumda iyi olduguna inandığı insanı yine iyi durumda tutmayı amaçlayarak şekillendirir.