2021 64. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 22:22
Yorumları öve öve bitirilememiş ve benim de uzun zamandır okumak istediğim ama ancak şans verdiğim kitap. Kitap kesinlikle kötü değil, hatta bazı yerlerde kitaplar için söylenen cümleler güzel. Ama abartıldığı kadar mükemmel de değil. Kitap okumaktan onların bize verdiklerinden ziyade kitap istifçiliğine bir övgü gibi. Gölge Hattı, Bluma, Brauer, Delgado bunlar üzerinden gidiyor kitap. Biri kitap okurken kazada ölüyor, onun yerine gelen kişinin eline, aslında ölen kişi için gönderilen ama ancak ulaşan, bir kitap geçiyor. Bu da o kitabı gönderenin kim olduğunun peşine düşüp onun aşırı bir kitap istifçisi olduğunu hatta o kadar ki o kitapları tuğla niyetine kullanıp onlardan ev yaptırdığını öğreniyor. Kitabın adı da buradan geliyor zaten. Kitap gerçekten kötü değil. Ama yorumlar o kadar arşta ki. Konusu kitaplar diye bir kitaba ölüp bitmek, o kitapta kendinizi bulmak zorunda değilsiniz, bu sizi aşırı entelektüel biri yapmaz. Hatta bu karakterde kendinizi buluyorsanız bence siz iyi bir okur değilsiniz. Çünkü karakter için kitapların ne anlattığı, ne kazandırdığı veya nasıl bir dünya açtığının önemi çok geri planda. Onun için önemli olan daha çok, çok çok kitap olması. Bir maddeden öte bir şey değil neredeyse. Kitaplar için önemli olan miktarı şekli özelliği değil, içindekileri ne kadar özümsediğimiz, bize nasıl bir bakış açısı kazandırdığı ya da nasıl farklı bir hayatın seyircisi yaptığıdır.
Kâğıt EvCarlos María Domínguez · Jaguar Kitap · 202015,3bin okunma