Otomatik Portakal
2021 22. kitabı
Resmen bir suçlunun kafasının içinde onun yaptıklarını izledim, yaşadıklarını yaşadım, hissettiklerini buram buram hissettim. Akıcı bir dil, sürükleyici bir anlatım… Yeni kitap okumaya başlayacak olan birine önerilecek türden… Suç işlenmesinin önlenmesi için öngörülen cezalar ve güvenlik tedbirleri günümüz dünyasında epey işlevini yitirmiş durumda ki bunu suç işleme oranından anlayabiliyoruz. Bu sadece bizim ülkemiz için değil, tüm dünya için geçerli bir durum. Nasıl suç işlenmesinin önüne geçebiliriz diye düşünüyorum uzun zamandır ben de. Cezanın temelde iki amacı vardır (oldukça kaba tabirle): Islah ve acı. Suçlunun suçu işleyip cezasını çektikten sonra bir daha yapmayacağı ve daha iyi bir insan olmak için çabalayacağı hayal edilir. Ancak işler pek de öyle gitmez. Kitabımız tam da bunun üstüne… Burada oldukça kötü bir insanın yaptığı şeyleri teker teker okuyup neler düşündüğünü nasıl zevk aldığını gördükten sonra nasıl teker teker cezalandırıldığını ve sonunda da cezanın istenilen amaca ulaşıp ulaşmadığını görüyoruz. Mantıken beni çok tatmin eden bir kitap oldu, suçlu psikolojisi bu kadar iyi anlatılamazdı. Açıkçası verilen ceza da insan onuru ve vücut dokunulmazlığına oldukça aykırı yöntemler içerse de bir yanım hala gerçekten böyle bir ceza olsa ve biraz geliştirilse ne kadar etkili sonuçlar verirdi demedi değil (Aramızda kalsın arkadaşlar). Lakin aslında ne yaparsan yap insanın kafasını değiştirmedikçe ister iğne sok ister hapishaneye tık ister hadım et hiçbir işe yaramıyor. Bu kafa nasıl değişir derseniz, sadece eğitim ve sevgi diyebilirim. Bunun bütün dünyada düzgün işleyebilmesi de imkansız olduğuna göre bu lanet ve kötülük dolu dünya düzeninde herkese başarılar ve kolaylıklar dilerim. İyi okumalar.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009112,9bin okunma